Morgen stemt Europa over een voorstel dat netneutraliteit onmogelijk maakt

Morgen stemt Europa over netneutraliteit: mogen internetproviders bepalen welke data sneller wordt afgeleverd en welke data langzamer? Hoewel de Europese wet dit soort praktijken zou moeten voorkomen zijn veel activisten sceptisch: door grote fouten in de wet wordt het juist wel mogelijk voor internetproviders om zich te misdragen.

In Nederland hebben we sinds 2012 onze eigen wetten die het internetproviders verbiedt om diensten te belemmeren of te vertragen. De Europese wet zou deze Nederlandse wet vervangen, wat zou betekenen dat providers meer ruimte krijgen om diensten voor te trekken op diverse manieren.

Afgelopen februari hebben de Amerikaanse rechters zich gebogen over dezelfde kwestie. Zij hebben uiteindelijk gekozen om internet dezelfde bescherming te geven als alle andere telekomdiensten, waardoor netneutraliteit nu wet is. Dat betekent dat bijvoorbeeld Comcast, de grootste Amerikaanse internetaanbieder, Netflix niet kan vertragen. Dit deed de Comcast eerder wel om op deze manier extra geld van Netflix te innen.

Het voorstel is lek

Doordat alle 28 staten bijna twee jaar lang in discussie zijn geweest over de nieuwe wet, zijn er volgens experts teveel uitzonderingen gemaakt waardoor netneutraliteit door deze wet niet wordt gewaarborgd.

De Electronic Frontier Foundation, een organisatie die zich inzet voor vrijheid op het internet, laat op de website weten wat er precies aan de wet aangepast moet worden netneutraliteit te waarborgen. Op dit moment is het voorstel zodanig krom dat de Verenigde Staten betere wetten hebben om netneutraliteit een werkelijkheid te maken. Dat laat althans Barbara van Schewick (docent recht aan Stanford) weten in een uitgebreide post op Medium.

Het voorstel laat nu bijvoorbeeld internetproviders “speciale diensten” voortrekken qua snelheid. Deze uitzondering is gemaakt om in de toekomst onder andere snelle informatieuitwisseling tussen zelfrijdende auto’s te kunnen garanderen. Maar in dit voorstel zou deze uitzondering ook gebruikt kunnen worden voor minder nobele doeleindes.

Grote bedrijven die betalen voor een snellere verbinding zullen hogere kosten hebben, dus consumenten moeten uiteindelijk die hogere prijzen terugbetalen. Kleinere bedrijven zullen niet instaat zijn om te betalen voor snellere verbinding en worden zo uit de markt gegooid, aldus van Schewick.

Een andere manier waarop bedrijven netneutraliteit kunnen ontwijken is door zogenaamd ‘zero-rating’-beleid. Hiermee worden sommige diensten voorgetrokken omdat ze niet mee worden gerekend bij het maandelijks datalimiet.

Daarnaast zijn internetproviders vrij om bepaalde data anders te behandelen. Zo kan videostreamdata voorgetrokken worden op bijvoorbeeld mailverkeer. Dit kan bijvoorbeeld serieuze gevolgen hebben voor verkeer dat versleuteld is: die data zou niet geduid kunnen worden door internetproviders en daardoor de kans hebben vertraagd te worden.

Rejo Zenger van Bits of Freedom is ook sceptisch over het voorstel:

Als je versleuteld verkeer langzamer maakt is het waarschijnlijk dat verkeer minder vaak versleuteld gaat worden. Dat is iets wat we niet kunnen gebruiken… De ontwikkeling en het gebruik van high-grade versleuteling moet aangemoedigd worden overal waar dat kan.

Save The Internet

Actiegroep Save The Internet roept Europeanen dan ook op om hun vertegenwoordigers toe te spreken. Want het voorstel kan makkelijk waterdicht gemaakt worden door kleine aanpassingen. Want in de huidige staat is het voorstel zodanig lek dat er geen netneutraliteit in Europa komt.

0 Reacties
Reageer