Morgen start vandaag: Dit is het ‘Internet Of Everything’

Een koelkast die twittert: Dat is tot op heden vaak het meest gegeven voorbeeld wanneer we spreken over ‘The Internet of Things’ (IoT). Een ludiek voorbeeld, dat zeker niet representatief is voor een trend die langzamerhand ons dagelijks level drastisch aan het veranderen is. Steeds meer apparaten zijn verbonden met het internet, wat een zee aan nieuwe mogelijkheden oplevert. Welkom in 2014, waarin we niet langer spreken over een Internet of Things, maar een Internet of Everything.

Wanneer het gaat om de interconnectiviteit van objecten zoals bijvoorbeeld auto’s of huishoudelijke apparaten, praten we niet over een recent ontstane hype. Eind jaren ’90, nog voordat het bedrijf Google überhaupt bestond, werd de term voor het eerst geïntroduceerd door de Britse professor Kevin Ashton, die in die periode aan het prestigieuze MIT onderzoek deed naar RFID, de technologie waarmee op korte afstand digitale informatie kan worden uitgewisseld.

Sinds Ashton’s eerste onderzoeken is de technologie met sprongen vooruit gegaan. Nu WIFI in praktisch elk huishouden beschikbaar is, kost het ons geen enkele moeite meer steeds meer apparaten doorlopend aan te sluiten op het wereldwijde web. Zo kunnen ze niet alleen continu automatisch geupdate worden, maar kunnen er in the cloud ook verregaande berekeningen plaats vinden waardoor de service die de desbetreffende apparaten kunnen verlenen met sprongen vooruit gaat.

Denk bijvoorbeeld aan de slimme thermostaat Nest, die de verwarming aan zet vlak voordat je thuis komt, of de temperatuur in huis automatisch aanpast op het meest actuele weerbericht. Nederlandse energieleveranciers zoals Eneco hebben al enkele jaren vergelijkbare producten op de markt, waarmee bijvoorbeeld ook je energieverbruik inzichtelijk wordt gemaakt in een smartphone of tablet app.

Philips introduceerde ruim een jaar geleden de Philips Hue lampen, die je via je smartphone kunt bedienen, en er bestaan al gadgets om je planten automatisch water te geven. Samsung lanceerde recent een wasmachine die op afstand diverse nieuwe wasprogramma’s kan downloaden, zodat je nooit over een verouderd model beschikt.

Toch zijn dit ‘slechts’ de eenvoudige huis, tuin en keuken voorbeelden van The Internet of Everything. De impact die verbonden apparatuur gaat hebben op de transport branche, energiemarkt, gezondheidszorg en retail zal wellicht nog vele malen groter zijn. Momenteel is minder dan 1% van alle devices in de wereld verbonden met het internet, maar wat als dat aantal de komende jaren drastisch toe gaat nemen?

https://www.youtube.com/watch?v=5FSmkKXNxq8

De komende weken zullen we dieper op deze ontwikkelingen in gaan in een artikelenreeks rondom het Internet of Everything in samenwerking met Cisco. We lichten cases uit die nu al actueel zijn, en blikken vooruit naar de mogelijkheden van de toekomst in diverse branches en consumententoepassingen. Omdat deze ontwikkelingen ons leven op termijn, hopelijk, ons werk en leven effectiever, veiliger, gezonder en eenvoudigweg gemakkelijker gaan maken. Morgen start vandaag.

Disclaimer: dit artikel maakt onderdeel uit van de serie ‘The Internet of Everything stories’, mogelijk gemaakt door Cisco.

Cisco_Footer2

0 Reacties
Reageer