MIT’s Self-Assembly Lab experimenteert met zelf-vormende sneaker

In het Self-Assembly Lab van MIT werken onderzoekers en designers aan een schoen die zo geprogrammeerd kan worden dat het zich aanpast aan de vorm van je voet.

Een groep, die momenteel onderzoek doet naar ‘actieve materialen’, heeft in samenwerking met productontwerpers Christophe Guberan en Carlo Clopath de schoen ‘Minimal Shoe’ ontworpen.

De Minimal Shoe wordt gemaakt door middel van 3D-printing. Op een uitgerekt stuk textiel worden plastic lijnen in verschillende lagen en diktes geprint. Dit zorgt ervoor dat het stuk textiel uiteindelijk de vorm van een schoen, of voet, aanneemt.

Door deze techniek is er de mogelijkheid om een schoen precies op maat te maken, maar ook om een schoen te ontwerpen die one-size-fits-all is. Dit laatste zorgt volgens het lab voor een radicale verandering in het maken van schoenen.

Volgens het lab is het niet nodig om de schoen volledig te printen door middel van een 3D-printer. Alleen het bovenste deel van de schoen kan bijvoorbeeld worden geprint en bevestigt worden aan een traditionele zool. Dit is relatief makkelijker dan het 3D-printen van een gehele schoen.

3D-printen gericht op de consumentenmarkt bevindt zich volgens het medium Quartz nu nog in een experimenterende fase. Toch hebben grote merken als Adidas en Nike al aangegeven zich met de mogelijkheden van het 3D-printen van schoenen bezig te houden. Adidas heeft in samenwerking met de Belgische 3D-printspecialist Materialise een geprinte zool ontwikkeld en Nike is er van overtuigd dat we binnenkort onze schoenen thuis kunnen uitprinten.

0 Reacties
Reageer