MIT ontwikkelt een ultradunne naald die medicatie direct in de hersenen brengt

Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben een naald ontwikkeld die zo dun is, dat medicatie er direct mee in de hersenen gebracht kan worden. Het is volgens de onderzoekers zelfs mogelijk om een specifiek deel van de hersenen in te spuiten. De nieuwe technologie heet ‘miniaturized neural drug delivery system’, oftewel ‘MiNDS’. Dat meldt The Next Web.

Medicatie op de juiste plek

Medicatie die bedoeld is om hersenaandoeningen te behandelen, hebben vaak bijwerkingen. De stofjes gaan niet alleen naar het deel van de hersenen waar ze voor bedoeld zijn, maar tasten op hun weg ook andere gebieden aan. Deze mininaald zou dat probleem kunnen verhelpen.

De naald is ongeveer zo dun als een menselijke haar. In de naald zitten extreem kleine tubes. “Een van de problemen met medicatie voor het centrale zenuwstelsel is dat ze niet specifiek zijn, en als je ze oraal inneemt verspreiden ze zich door het hele lichaam. De enige manier waarop we die exposure kunnen minimaliseren is door op een kubieke millimeter toe te dienen, en om dat te doen heb je extreem kleine tubes nodig,” zegt professor Michael Cima. MiNDS is het eerste systeem van deze soort, dat medicatie kan toedienen aan specifieke delen van het brein.

Nog niet klaar voor gebruik

Deze manier van toedienen kan volgens de onderzoekers in de toekomst helpen in de behandeling van tumoren, de ziekte van Parkinson en Alzheimer. Ook gedragsstoornissen, zoals verslaving of obsessieve-compulsieve stoornis zouden door de nieuwe technologie aangepakt kunnen worden.

Dat is toekomstmuziek, want het systeem is nog niet klaar voor de menselijke gezondheidszorg. MiNDS is tot nu toe alleen getest op apen en ratten. In de onderzoekspaper vond The Next Web journalist Tristan Greene een voorbeeld van zo’n test “rechtstreeks uit een scifi horrorverhaal”. De onderzoekers waren erin geslaagd het diepe circuit van de ratten te doorbreken. De ratten kregen muscimol toegediend, om Parkinsons na te bootsen. Dat lukte, en de ratten werden “gestimuleerd om oneindig lang rondjes te rennen tegen de klok in, waarbij ze hun injectienaald gebruikten.”

0 Reacties
Reageer