Mini-scheikunde-kit vertelt je of er drugs in je drankje zit

Meisjes van rond de twintig zullen er niet onbekend mee zijn: laat je drankje nooit alleen. Het gebeurt misschien niet vaak maar het zou je maar overkomen dat er drugs in je drankje wordt gestopt. Wat als er een manier was om – nog voordat je een slok neemt – te ontdekken of er iets in je drankje gestopt is?

Volgens het National Institute of Justice wordt 85 tot negentig procent van de gerapporteerde gevallen van verkrachting gepleegd door bekenden en de helft op dates; het zogenaamde date rape. In 2011 ontwikkelde een groep van Israëlische onderzoekers een rietje dat vaak voorkomende drugs kan detecteren en vorig jaar werd DrinkSavvy ontwikkeld, geen rietje maar een glas. Dit jaar hebben onderzoekers van de National University of Singapore een sensor ontwikkeld die blauw wordt bij aanraking met Gamma-Hyrdoxibutyric acid (GHB).

Een standaardtest om deze stof te meten neemt meestal een paar minuten in beslag. Deze test geeft echter al uitslag na een paar seconden. Een persoon die verwacht dat er met zijn of haar drankje is gerotzooid kan simpelweg de sensor laten vallen en wachten totdat deze oranje kleurt (misschien slim om dat in het toilet te doen). Als het drankje oranje oplicht dan is er niets aan de hand maar als het drankje donker blijft dan zit er GHB in.

w640

Toch is het raar om een sensor uit je zak te halen in het midden van een bar en worden er wel meer drugs gebruikt dan alleen GHB. Bovendien schrijft feministische blogger Zerlina Maxwell dat het vreemd is dat bij het voorkomen van verkrachting gedacht wordt vanuit het potentiële slachtoffer in plaats van de potentiële dader. Waarom zou het slachtoffer preventief een scheikunde-kit meenemen? Zou de focus niet juist moeten liggen op de dader?

“These questions about my choices the night of my assault–as opposed to the choices made by my rapist–were in some ways as painful as the violent act itself“, schreef Maxwell. Geen populaire mening want als reactie hierop ontving ze doodsbedreigingen. Toch zijn ook andere anti-rape producten alleen gefocust op vrouwen, zoals dit sterke ondergoed dat alleen de drager zelf uit kan trekken. Dat lijkt echter niet een oplossing te zijn tegen het feit dat een op de vijf vrouwen in Amerika wordt verkracht en een op drie vrouwen in Nederland met seksueel geweld te maken krijgt.

Hoewel deze scheikunde kit ongetwijfeld is ontstaan uit goede bedoelingen, zal het niet het achterliggende probleem oplossen want technologieën zijn niet de oplossing voor alles; soms moet er gewoon wat veranderen aan de maatschappij.

0 Reacties
Reageer