Lively laat ouderen langer zelfstandig thuis wonen

Gepensioneerden worden in goede gezondheid steeds ouder en willen langer thuis blijven wonen. Hun kinderen zouden echter liever zien dat ouderen naar een tehuis gaan, waar ze goed verzorgd en in de gaten gehouden kunnen worden. Lively stelt mensen in staat om ouderen zelfstandig te laten wonen, en geeft geruststelling aan hun kinderen dat alles goed gaat.

Lively bestaat uit een centrale hub. Hier zijn sensoren aan verbonden. Deze sensoren worden vastgemaakt aan bijvoorbeeld een pillendoos, een koelkast of de sleutelbos. Zo wordt er gemeten of medicijnen genomen worden, hoe vaak iemand eet en of iemand naar buiten gaat of niet. Alle gegevens van deze sensoren worden verzameld door de hub, die vervolgens deze gegevens verzendt naar de familie van de ouderen. Als bijvoorbeeld medicijnen vergeten worden, kan de bijbehorende app een melding geven.

Dit lijkt een grote inbreuk te maken op de privacy van de ouderen. Toch valt dit erg mee. Er worden geen camera’s geplaatst, de oudere bepaalt zelf waar de sensor komt te hangen en kiest zelf wie welke data ontvangt. Dit is een bewuste keuze om de oudere zo zelfstandig mogelijk te laten zijn. CEO Iggy Fanlo zegt hierover:

“This is not ‘big brother’ monitoring. Lively’s passive sensing tracks just enough information to interpret meaningful activity that shows how you’re doing without sharing too much. It doesn’t require any video cameras or anything that you have to wear”

Een erg leuk onderdeel van Lively is Lively Gram. Deze zorgt ervoor dat er geen sprake is van eenrichtingsverkeer, maar dat de familie ook berichtjes naar de oudere kunnen sturen. Op Facebook-achtige wijze worden berichtjes en foto’s verzameld, die vervolgens uitgeprint worden door Lively en met de post verstuurd worden. Opa en oma worden zo niet alleen gevolgd, maar kunnen ook volgen waar de familie mee bezig is.

327114v2

0 Reacties
Reageer