LiFi: Tot honderd keer sneller dan wifi en de eerste test is een succes

Mocht je je beginnen te irriteren aan de snelheid van je wifi-verbinding, hou dan de recente ontwikkelingen in Estland in de gaten. Daar is de eerste succesvolle test geweest met LiFi: data over licht met een snelheid van wel 1 GB per seconde!

Eerder dit jaar werd er al een waanzinnig snelheidsrecord gezet in het lab van de Universiteit van Oxford, toen wetenschappers een overdrachtssnelheid van maar liefst 224 Gbps (of 28 GB per seconde) wisten te behalen via zogenaamde ‘visible light communication’ (VLC) netwerken.

Wetenschappers uit Tallinn namen dat onderzoek als uitgangspositie en ontwikkelde een test voor LiFi in de kantoor- en fabrieksomgeving. Tijdens die tests, met aanzienlijk meer ruis dan een afgesloten lab, behaalde het LiFi-netwerk een overdrachtssnelheid van 1 GB per seconde.

Veilige morsecode

De term ‘LiFi’ werd voor het eerste gebruikt door onderzoeker Harald Haas van de Universiteit van Edinburgh. Haas demonstreert daarbij dat hij via de flikkering van een LED-lamp meer data sneller kon versturen dan een antenne van een mobiele provider.

Centraal in de techniek staat zichtbare lichtcommunicatie of VLC, een manier van communiceren waarbij de flikkeringen van lampen kunnen worden uitgelezen. Feitelijk is het een soort moderne versie van morsecode.

lifi_environment

Niet dat je bang hoeft te zijn helemaal dol te worden van de knipperende lampen: met een verversingsnelheid tussen 400 en 800 terahertz zijn de flikkeringen niet waarneembaar voor het menselijk oog. Vorig jaar experimenteerde Philips al met een soortgelijke technologie in supermarkten.

Diverse experts zien LiFi als een zeer nuttige en welkome aanvulling van onze netwerk infrastructuur. Doordat licht niet door muren kan, is het signaal niet alleen veel beter te kanaliseren, het is ook veiliger voor inbraken van buitenaf. Daarnaast ontstaat er ook minder ruis in netwerken binnen drukke kantoorgebouwen.

14 miljard lampen

Haas benadrukte in 2011 al dat LiFi een essentiële rol zou gaan spelen in het verbeteren van onze toegang tot het internet. De Duitse onderzoeker sprak in zijn keynote tijdens TEDGlobal in dat jaar al over 14 miljard lampen in de wereld, die spontaan 14 miljard toegangspunten tot het internet zouden worden.

 

0 Reacties
Reageer