Op het TechCruch Disrupt-event in New York, presenteerde Kurbo Health gisteren een mobiele dienst om kinderen – en hun families – gezond te leren eten. Het doel is om het groeiende probleem van kinderobesitats tegen te gaan. Meer dan dertig procent van de Amerikaanse kinderen heeft overgewicht; dat is meer dan vijfentwintig miljoen kinderen in de leeftijd van tien tot achttien jaar.
Oprichter Joanna Strober vertelt dat ook haar zoon lange tijd met zijn gewicht heeft geworsteld. Daarom onderzocht ze verschillende manieren om af te vallen maar ze ontdekte dat de meeste programma’s gefocust zijn op volwassenen. De enige geschikte mogelijkheid voor kinderen bleken afvalprogramma’s van ziekenhuizen te zijn:
“But those programs were very expensive, and they took place during the day, so you’d have to leave work to get to them,” legt Strober uit. “And they were branded in a way that my son was not interested in going to them.” Namen zoals “obesity centers” zijn geen dingen waar een kind graag mee geassocieerd wil worden.
Uiteindelijk kwam Strober uit op Stanford Pediactric Weight Loss Program, dat erg goed werkte. Strober zegt echter dat het programma erg ouderwets is: “paper and pencil and in-person visists.” Samen met Thea Runyan – werkzaam bij Stanford – realiseerde ze zich dat hierin een kans lag: gedragsveranderings-technieken van het Stanford-programma combineren met het beste mobiele afvalprogramma voor volwassenen om zo een mobiel, data-gestuurd afvalprogramma te creëren voor kinderen.
Het resultaat hiervan is Kurbo Health, een mobiele dienst die in juni vorig jaar werd opgericht. Met de dienst kunnen kinderen bijhouden wat ze eten, spelletjes spelen, uitdagingen voltooien en worden ze gestimuleerd om slimmere keuzes te maken wat betreft eten. Net als in vergelijkbare apps voor volwassenen – zoals MyFitnessPal en Noon – houden kinderen een eetdagboek bij in Kurbo Health.
In de volwassen-versie worden er echter allerlei details vermeld zoals suiker, koolhydraten en calorieën. Het kindvriendelijke Kurbo categoriseert voedsel daarentegen als “red”, “yellow”, “green” en geeft iedere dag aan hoeveel een kind van elke categorie mag eten. Daarnaast kunnen kinderen één keer per week contact opnemen met hun coach via de telefoon, Skype of sms. Deze coach werkt samen met kinderen aan gedragsveranderings-technieken en helpt kinderen om doelen te stellen.
Interessant aan de applicatie is dat ouders geen toegang krijgen tot het voedseldagboek van hun kinderen. Volgens Strober vinden kinderen het vervelend wanneer hun ouders kritisch zijn over wat ze eten. Ouders krijgen alleen een melding wanneer hun kind het dagboek invult maar dus niet wat er wordt ingevuld.
Wel kunnen ouders een prijs of cadeau vaststellen dat een kind krijgt als de doelen worden behaald. Volgens Strober is dat echter niet de belangrijkste motivatie van kinderen: “A lot of our kids want to eat healthier, they just don’t know how to do it. These kids are craving a tool that helps them without them feeling like they have to fight with their parents about it.”
De applicatie is nu nog in beta en wordt momenteel getest door vijftig kinderen (waarvan meer dan de helft nu afvalt). De prijs voor deelname varieert: 85 euro per maand voor een live coach, 35 euro per maand voor een coach per sms en het is gratis voor een virtuele coach (automatische feedback op basis van wat je eet).