Kunstmatige intelligentie zet satelliet zelfstandig aan het werk om foto’s van vulkaan te maken

Dankzij kunstmatige intelligentie werden de foto’s van een scheur in een vulkaan al gemaakt, voordat een mens de betreffende satelliet daar opdracht toe had gegeven. NASA noemt het een voorbeeld van hoe kunstmatige intelligentie kan helpen om de betreffende vulkaan, de Erta Ale in Ethiopië, beter te begrijpen.

Erta Ale is een van de weinige vulkanen op onze planeet met een actief lavameer in zijn krater. In januari opende een scheur op de top van de vulkaan. Om de situatie te bekijken, vragen vulkanologen om ruimtebeelden van NASA. De satelliet Earth Observer-1 (EO-1) was voor dat verzoek echter al druk bezig met het schieten van plaatjes. Een kunstmatige intelligentie had de kunstmaan daar namelijk al opdracht voor gegeven.

Meerwaarde

De betreffende kunstmatige intelligentie heeft de naam Autonomous Sciencecraft Experiment (ASE). Al twaalf jaar ondersteunt de software de satelliet EO-1 in zijn werk. Daar komt nu echter een eind aan. Na ruim zestien jaar in de ruimte zit het werk van de kunstmaan erop. Daarmee rondt ook de software ASE zijn werk af.

De kunstmatige intelligentie zou eigenlijk slechts zes maanden werken. Dat werden twaalf jaar. Volgens NASA heeft ESA met zijn handelen rondom de vulkaan in Ethiopië bewezen waar kunstmatige intelligentie goed voor kan zijn. Satelliet EO-1 kon binnen enkele uren aan het werk gezet worden, terwijl een team op aarde daar normaal veel langer mee bezig is.

0 Reacties
Reageer