Kunstmatige intelligentie kan voorspellen wanneer je dood gaat

Als iemand zou kunnen voorspellen wanneer je dood gaat, zou je dat dan willen weten? Het is een aloude vraag en het duurt niet lang voordat je het antwoord hier op kunt krijgen.

Wetenschappers aan de Universiteit van Adelaide in Australië hebben een systeem ontwikkeld met kunstmatige intelligentie dat de levensduur van een patiënt kan voorspellen. Bij het analyseren van de medische beeldvorming van de borst van 48 patiënten kon de computer in 69 procent van de gevallen goed weergeven wie er binnen vijf jaar zou sterven. Dat is volgens de wetenschappers vergelijkbaar met de “manuele” prognose door clinici.

Kunstmatige intelligentie wordt al langer grote kracht toegedicht in de medische wereld. De systemen zijn zeer goed in het analyseren van enorme datasets. Patronen en afwijkingen kunnen zo goed waargenomen worden. Dit is een eerste studie die medische beelden samenvoegt met kunstmatige intelligentie. “Het voorspellen van de toekomst van een patiënt kan nuttig zijn, omdat het artsen in staat stelt om de behandelingen daar op aan te passen”, zegt hoofdonderzoeker Dr. Luke Oakden-Rayner.

Tot nu toe was een nauwkeurige beoordeling hiervan nog lastig, omdat het voor artsen onmogelijk is om binnen in het lichaam te kijken en de gezondheid van ieder orgaan goed te meten. “Ons onderzoek heeft gekeken naar het gebruik van ‘deep learning’, een techniek waarbij computers kunen leren hoe ze beelden moeten analyseren”, zegt Oakden-Rayner. “Hoewel voor dit onderzoek slechts een klein aantal patiënten werd gebruikt, geeft het aan dat de computer heeft geleerd hoe het complexe verschijnselen van ziekten moet herkennen, iets waarvoor bij mensen uitgebreide training nodig is.”

Voorspellen waar arts niet op getraind is

Een nadeel van het huidige systeem is nog dat de onderzoekers niet konden zien wat de computer precies waargenomen had, en waar het de voorspellingen dus op baseerde. De beste voorspellingen werden gedaan bij patiënten met ernstige chronische ziekten, zoals emfyseem en congestief hartfalen. “In plaats van het focussen op een diagnose, kunnen de geautomatiseerde systemen medische uitkomsten voorspellen waar een arts niet op getraind is”, zegt de onderzoeker. Dit doet het systeem door de analyse van enorme hoeveelheden data, waar “subtiele patronen” in herkend kunnen worden.

“Ons onderzoek opent nieuwe mogelijkheden voor de toepassing van kunstmatige intelligentie in medische beeldanalyse, en kan nieuwe hoop bieden voor het vroegtijdig opsporen van ernstige ziekte, waarbij specifieke medische interventies nodig zijn.”

Aandoeningen voorspellen

De onderzoekers hopen dezelfde technieken toe te passen om medische aandoeningen als hartaanvallen te voorspellen. In de volgende fase van het onderzoek worden beelden van tienduizenden patiënten door het systeem bekeken.

Het volledige onderzoek werd vorige maand gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

0 Reacties
Reageer