Kan de smartphone van de toekomst je helpen sneller te lezen?

De gemiddelde lezer besteedt twintig procent van de tijd aan het verwerken van informatie en de overige tachtig procent aan het bewegen van zijn ogen van woord naar woord. De start-up Spritz vindt dat echter niet snel genoeg en heeft een nieuwe technologie ontwikkeld die mensen twee keer zo snel zou laten lezen als dat ze nu kunnen.

Samsung staat achter deze ontwikkeling en kondigde op het Mobile World Congress van vorige week aan dat Spritz wordt meegeleverd bij e-mailapplicaties op Samsung’s Galaxy S5 smartphone en Gear 2 smartwatch. Volgens Spritz is de technologie speciaal ontworpen voor kleinere mobiele schermen.

In plaats van een stuk tekst wordt telkens maar één woord of lettergreep per keer in een klein veld getoond. Dit minimaliseert de tijd die nodig is voor het verplaatsen van het oog van woord naar woord. Bovendien hoeven e-readers met deze technologie niet meer te scrollen door grote stukken tekst of tekst te vergroten.

De gemiddelde volwassen lezer leest ongeveer driehonderd woorden per minuut volgens een recente studie door Staples (test hoe snel je zelf leest door op de link te klikken). Spritz gebruikers kunnen echter snelheden tussen de tweehonderdvijftig en duizend woorden per minuut halen. Met duizend woorden per minuut kun je een boek zoals Catcher in the Rye in een uur lezen.

spritz-gear,D-L-424281-22

Ieder woord is gepositioneerd op basis van het “Optimal Reading Point”. Verticale streepjes en een rode letter duiden de ORP aan: het fragment van een woord dat het verwerken van informatie het makkelijkst maakt. Bovendien kan het mensenlijk oog volgens Spritz niet meer dan dertien karakters per keer verwerken waardoor lange woorden afgekort worden. Daarnaast gebruikt Spritz een lettertype dat geoptimaliseerd is om makkelijk te kunnen lezen.

Belangrijker nog is dat, volgens Spritz, de retentie – dus in hoeverre we de tekst onthouden – even hoog is als bij traditioneel lezen. Bovendien kunnen kinderen en volwassenen direct beginnen want er is geen training nodig om gebruik te kunnen maken van Spritz. Zou dit de toekomst van lezen zijn?

0 Reacties
Reageer