Is dit de waterzuiveringsinstallatie voor de stad van de toekomst?

Een waterzuiveringsinstallatie als groot kunstwerk. Het klinkt raar, maar Andres Jaque won er wel het MoMA P1 Young Architect Programma mee.

De jaarlijkse wedstrijd, die wordt georganiseerd door het Museum of Modern Art, daagt jonge architecten uit om innovatieve, milieubewuste en duurzame installaties te maken. Dit jaar met het doel om bezoekers van zitplaatsen, water en schaduw te voorzien tijdens Warm Up, een zomerprogramma van het museum.

Deze zomer zal de binnenplaats van het museum overgenomen worden door COSMO, de waterzuiveringsinstallatie van Jaque. De Spaanse architect ontwikkelde het systeem samen met zijn bedrijf Office for Political Innovation.

Constructie van waterpijpen

COSMO is een groot, beweegbaar systeem bestaande uit aangepaste waterpijpen van staal. Alle waterpijpen worden door middel van draden bij elkaar gehouden en door de integratie van wielen kan het systeem naar elke gewenste plek gereden worden.

De machine is ontworpen om ruim 11000 liter water te zuiveren in vier dagen. Tijdens het zuiveren zal het water worden ontdaan van alg, planten en nitraat. Daarnaast voegt het systeem zuurstof toe aan het water en wordt de pH waarde van het water weer in balans gebracht.

Om aan de eisen van het programma te voldoen kan het water direct gedronken worden door de bezoekers en is het systeem zo groot dat er voldoende schaduw gecreëerd wordt.

Bewustwording

Midden in het systeem heeft Jaque een micro-organisme toegevoegd dat licht geeft in het donker tijdens het zuiveringsproces. Hiermee wordt de gehele binnenplaats verlicht en verandert het systeem in een waar kunstwerk.

3042136-inline-i-1-this-glowing-disco-ball-could-be-your-next-clean-water-source

Daarnaast krijgen bezoekers de mogelijkheid om via een app verbinding te maken met het systeem. Hiermee kunnen bezoekers precies zien in welk stadium het zuiveringsproces zich bevindt en hoe lang het nog duurt voordat het systeem klaar is.

Jaque hoopt hiermee bewustwording te creëren onder mensen over het watergebruik en duurzaamheid in algemene zin. Mensen gebruiken water als een onuitputtelijke bron, maar Jaque wil mensen bewust maken om zorgvuldig met water om te springen. Daarnaast kleeft er volgens Jaque een stoffig imago aan duurzaamheid en wil hij hiermee laten zien dat het ook ‘mooi’ kan zijn.

Volgens Jaque is de installatie eenvoudig en goedkoop te produceren en zouden meerdere landen het systeem zonder moeite kunnen inzetten om schoon drinkwater te produceren.

De installatie zal vanaf juni te zien zijn op de binnenplaats van het MoMA.

0 Reacties
Reageer