iOptik contactlens brengt virtual reality naar een hoger plan

Virtual reality is in opkomst, maar mainstream is het nog zeker niet. Vooral het onhandige formaat van de virtual reality headsets speelt hierbij een grote rol.

Eerder schreven we al dat het nog lang niet sociaal geaccepteerd is om overal met een dergelijke headset op te gaan zitten en je helemaal af te sluiten van de wereld om je heen.

Innovega komt nu met een oplossing om de grote headsets terug te dringen. De iOptik is een contactlens die het ‘normale’ gezichtsveld van het oog verbetert, waardoor je kleine augmented en virtual reality afbeeldingen kunt zien.

ioptik-concept-overview-625x335

We moeten wel toegeven; helemaal headset vrij is de oplossing niet. De lens geeft je de mogelijkheid om zeer kleine 3D afbeeldingen te zien die worden weergegeven op een microscherm dat geïntegreerd is in een zonnebril.

Door de lens kunnen de ogen zich focussen op het microscherm en worden de afbeeldingen waargenomen. Via geraffineerde optische technieken in de lens wordt de afbeelding vergroot weergegeven, waardoor je zelf de afbeelding kunt zien.

architecture-2

Volgens Innovega gaat er niets van de kwaliteit van de afbeelding verloren. De resolutie en het formaat worden klein weergegeven, maar dit zou geen effect mogen hebben op het uiteindelijke waarnemen van een persoon.

De iOptik is overigens niet alleen geschikt voor het weergeven van 3D afbeeldingen. Innovega geeft aan dat applicaties voor de iOptik verder gaan dan simpelweg televisie kijken. De lens en het microscherm zullen ook 3D films en 3D games gaan ondersteunen.

Ondanks dat er bij de iOptik nog steeds een bril nodig is, vaart Innovega toch duidelijk een andere koers dan de bestaande virtual reality headsets als Oculus.

Omdat de lenzen nog niet werken zonder het microscherm heeft Innovega aangegeven om de technologie te ‘verkopen’. Zo zullen fabrikanten van brillen en contactlenzen licenties kunnen afnemen om de techniek toe te passen.

Gezondheidsrisico

Zoals alle nieuwe technieken wordt ook deze techniek getest op eventuele risico’s voor de gezondheid. Zeker omdat de lens op het oog geplaatst wordt is het belangrijk om potentiële risico’s uit te sluiten.

Innovega kan momenteel nog niets zeggen over de lange termijn gevolgen van de technologie, aangezien de techniek nog maar kortgeleden ontwikkeld is.

0 Reacties
Reageer