Intel wil een einde maken aan de traditionele aansluiting voor koptelefoons

Gaat onze bekende aansluiting voor koptelefoons binnenkort verdwijnen? De standaardplug van 3,5 millimeter zou namelijk verouderd zijn. Een veelgehoord argument is dat de plug te groot is. En dat is onhandig als fabrikanten smartphones nog dunner willen maken.

De USB-C-plug zou de nieuwe standaard kunnen worden om zowel gegevens als audio tegelijk te kunnen. Tenminste, dat voorstel doet Intel. Tijdens de ontwikkelaarsconferentie van de fabrikant, het Intel Developers Forum, ging het deels over hoe deze usb-poort gebruikt kan worden voor het versturen van audio, schrijft AnandTech.

Het verwijderen van de 3,5 mm-plug zou digitale ontwikkeling kunnen versnellen, denkt Intel. Maar de ene standaard vervangen door de andere is niet iets wat je van de ene op de andere dag kunt doen. Volgens het online magazine werkt de chipfabrikant op dit moment aan een concreet plan en voorstel om plug voor onze hoofdtelefoons door die USB-C-poort te laten vervangen en die poort geschikt te maken voor het versturen van audio. Het bedrijf wil dat plan binnen drie maanden presenteren.

Apple

Vervolgens is natuurlijk de vraag of het voorstel van Intel door hardwarefabrikanten wordt geadopteerd. De kosten zijn daarvoor een belangrijke voorwaarde. Vooral in de eerste dagen dat zo’n poort de standaard zou zijn, zou de technologie voor bijvoorbeeld goedkope smartphones te duur zijn. Pas als een technologie langer bestaat wordt die goedkoper en dus voor elke fabrikant aantrekkelijk om te gebruiken. En pas op dat moment is het echt een standaard.

De geruchten gaan trouwens al een tijdje dat Apple de koptelefoonpoort uit de iPhone wil slopen om de telefoon nog dunner te kunnen maken. Koptelefoons zouden dan moeten worden aangesloten op de Lighting-poort van de iPhone, wat weer een andere standaard is dan USB-C. Als het gaat om USB-C, dan loopt Apple voorop met het laatste model van de Macbook. Die heeft geen gewone USB-poorten of andere poorten meer, maar enkel een USB-C-aansluiting. En een ouderwetse koptelefoonaansluiting…

0 Reacties
Reageer