Intel gaat wearables en Big Data inzetten in de strijd tegen Parkinson

De Amerikaanse chipgigant Intel gaat samenwerken met de Michael J. Fox Foundation (MJFF) om gezamenlijk de strijd aan te gaan met de ziekte van Parkinson. Intel bouwt hiervoor een speciaal platform dat wearables en Big Data combineert om onderzoekers nieuwe inzichten te bieden in het proces achter deze aandoening.

De ziekte van Parkinson is een neurodegeneratieve ziekte, waarbij hersencellen langzaam afsterven. Het aantal gevallen van de ziekte zijn minder uniek dan menig persoon wellicht denkt: in dezelfde categorie komt alleen de ziekte van Alzheimer vaker voor.

Intel en de Michael J. Fox Foundation (de acteur is naast Mohammed Ali misschien wel het bekendste gezicht van de ziekte) gaan de komende jaren samenwerken om de ziekte beter te begrijpen en, uiteindelijk, definitief te genezen.

Gezien het enorme datavolume – bij iedere patiënt ruim 300 metingen per seconde – heeft Intel een big data analytics-platform gebouwd met verschillende softwarecomponenten. Dat platform is in staat om patronen te herkennen in data rond de symptonen. Deze data zal worden verzameld via diverse wearables, waar patiënten wereldwijd mee worden uitgerust.

In de nabije toekomst kan het platform ook nog andere soorten data opslaan, zoals data over patiënten, genoomgegevens en gegevens van klinische onderzoeken.

Datawetenschappen, wearable computing en data afkomstig van andere bronnen bieden het potentieel om aanzienlijke vooruitgang te boeken in het objectief en nauwkeurig meten van de voortgang van deze ziekte bij patiënten.

Vandaag, bijna 200 jaar nadat de ziekte van Parkinson voor het eerst werd omschreven door dr. James Parkinson (in 1817), meten we de progressie van de ziekte in feite nog steeds op dezelfde subjectieve wijze als destijds”, zegt Todd Sherer, PhD, CEO van de Michael J. Fox Foundation. Anno 2014 kan en moet daar dus verandering in komen, zeker midden in een technologische revolutie.

Dit heeft ongekende implicaties voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen, de diagnosestelling en de behandeling van Parkinson.”, aldus Sherer.

MainHeroSpaceBanner_6

De MJFF en Intel hebben eerder dit jaar een onderzoek uitgevoerd om de bruikbaarheid en nauwkeurigheid van wearables te evalueren. Daarbij werden fysiologische kenmerken van een aantal patiënten gemeten.

De deelnemers aan deze proef (16 Parkinsonpatiënten en 9 vrijwilligers in een controlegroep) droegen de wearables vier dagen achter elkaar, zowel thuis als tijdens twee bezoeken aan een ziekenhuis.

De MJFF en Intel willen de data vrij toegankelijk maken. De organisatie is van plan om de data te delen met de brede gemeenschap van artsen en onderzoekers op het gebied van Parkinson en nodigt ze tevens uit om zelf anonieme data aan te dragen voor analyse. Teams kunnen ook anonieme patiëntengegevens indienen, voor gebruik in bredere en grootschaligere onderzoeken.

0 Reacties
Reageer