Infographic: Wat kan de medische wetenschap over 10, 20 en 30 jaar?

Niemand weet precies hoe de toekomst er uit zal gaan zien, maar als het binnen één vakgebied interessant is om die ontwikkelingen te volgen is het wel de gezondheidszorg. Worden we straks allemaal 140? Kunnen we organen vervangen met kunstmatige varianten? En zorgt een pilletje ervoor dat ons haar niet meer grijs wordt of we makkelijker afvallen? Al die scenario’s zijn denkbaar, als we de medische futurologen mogen geloven. In onderstaande infographic van Envisioning Technology wordt een helder overzicht gegeven van alle ontwikkelingen die die innovatie mogelijk maken, en waar we de komende jaren op mogen gaan rekenen. Een paar trends op een rijtje: 

MHealth & Virtual Presence
Computers, mobile devices en software zorgt er voor dat we binnen de medische wetenschap steeds meer dingen op afstand kunnen. Een operatie ondergaan bijvoorbeeld, terwijl de chirurg in een ander land zit. Of robots, die assisteren bij een operatie. Daarnaast zorgen apps en gadgets (nu al) die allerhande data over mensen verzamelen voor een betere diagnostiek, en slaan ze een brug bij bijvoorbeeld taal barrieres, waardoor de medische wetenschap met sprongen vooruit gaat.

Behandelingen
3D printers zijn in de toekomst in staat om complete organen en medicijnen uit te printen, of voor ons een andere behandeling op maat te produceren. Stamcelonderzoek gaat er voor zorgen dat we aangeboren afwijkingen al voor de geboorte kunnen genezen, en uiteindelijk door dusdanige aanpassing: Dat we allemaal vele malen ouder kunnen worden.

Regeneratie
Onderzoek op gebied van (zelf)regeneratie is inmiddels zo ver gevorderd dat medische wetenschappers verwachten dat men in de toekomst synthetisch bloed kan gaan produceren, maar ook huid, weefsel, spieren, cellen en zelfs ledematen.

Augmentatie
Ook op gebied van neurowetenschap en sensorenaugmentatie worden de komende 30 jaar flinke stappen vooruit gemaakt. Zo wordt er gewerkt aan een geaugmenteerde manier waarop dove mensen weer kunnen horen en mensen met bijvoorbeeld een verlamming toch weer dingen kunnen gaan voelen. In de neurowetenschap hoopt men over 20 jaar zo ver te zijn dat mensen met een missend lichaamsdeel hun prothese via de hersenen volledig kunnen besturen.

Het volledige toekomstbeeld van Envisioning Technology vindt je hieronder:

0 Reacties
Reageer