In Australië willen ze blinden laten ‘zien’ door een bionisch oog

Aankomend jaar willen onderzoekers het eerste bionische ‘oog’ implanteren dat ervoor moet zorgen dat een blind persoon weer zicht krijgt. Het bionische oog is ontwikkeld door elektrisch ingenieur Arthur Lowery en kan een blind persoon zicht terug geven, zonder dat daar een oogbal voor nodig is.

In plaats van het gebruik van een oogbal, gebruiken de onderzoekers een bril met daarop een kleine camera om het zicht te vormen. Het systeem dat in Australië op de Monash University werd ontwikkeld, vertaalt de data van de bril naar een soort stippenlandschap. Dat gebeurt niet door de ogen, maar door een aantal elektroden die aan de achterkant van het hoofd net boven de nek zijn ingebracht en direct in verbinding staan met de hersenen.

Lowery denkt dat het daarbij zo’n 80 procent van de blinden helpt om beter ‘hun weg te kunnen vinden’. Het beeld zal worden gevormd door stippen van verschillende grootes gebaseerd op de afstand. De stippen kunnen daarnaast ook geprogrammeerd worden. Denk bijvoorbeeld aan het lichter maken van de handigste looproute, het herkennen van huishoudelijke objecten of het instellen van een bepaald signaal voor een bepaalde collega zodat ook mensen herkent kunnen worden.

mvg-single-implant-tile

Lowery is niet de eerste wetenschapper die deze technologie gebruikt. In 1960 werd er volgens Fortune voor het eerst aan gewerkt door Giles Brindley. Momenteel is de technologie van camera’s en chips echter zo ver verbeterd dat de persoon niet met een camera van een paar kilo hoeft rond te lopen, waardoor het systeem ook echt potentie heeft.

Het team heeft momenteel zo’n 20 miljoen dollar aan onderzoek uitgegeven en is nu bezig met het ontwikkelen van het product. Daarna hebben ze nog toestemming van een Australisch ethisch comité nodig voordat ze de technologie ook echt kunnen gaan implanteren bij de eerste patiënt.

0 Reacties
Reageer