IBM’s Watson supercomputer volgde een kookcursus, bedenkt nu wat jij moet eten

Hoewel je zou kunnen beargumenteren dat koken iets is dat je op gevoel moet doen, is er nu de Watson supercomputer van IBM die deze menselijke taak op zich heeft genomen. De smaak-bots van Watson stellen op basis van algoritmes gerechten samen die vervolgens geserveerd werden via de foodtruck op SXSW. Bezoekers van het festival konden stemmen op de gerechten die zij graag bereid zouden zien via #IBMFoodTruck.

Er bestaan vele honderdduizenden smaken ter wereld dus het is niet zo’n vreemd idee om een algoritme deze smaken te laten analyseren om nieuwe combinaties te ontdekken. Zo is er op advies van Watson al kreeft met saffraan, tomaat, pompoen, munt, olijven, sinaasappel en bacon bereid en Baltische appeltaart met apple, bosbessen, abrikozen, gember, varkensvlees, knoflook en ui geserveerd.

Om Watson hierbij te ondersteunen heeft de computer toegang tot een database met tienduizenden recepten van bestaande gerechten. Een tweede database bestaat uit informatie over de verschillende smaken van duizenden ingrediënten en bevat psychologische data over hoe mensen bepaalde smaakcombinaties ervaren.

Screen Shot 2014-08-14 at 11.34.28

De creaties werden bereid door een groep chefkoks van het Institute of Culinary Education (ICE). Volgens IBM neemt Watson dus niet de taken van mensen over maar werkt in plaats daarvan juist met hen samen. “An important aspect of this research is pairing human creativity with machine creativity to create the best possible outcomes and results,” zegt Florian Pinel, software programmeur bij IBM Watson Group.

Bizarre en vreemde creaties van Watson kregen voorrang op SXSW om aan te tonen dat een computer wel degelijk creatief kan zijn. “The fact that the computers can both design and evaluate artefacts means to me that they’re being creative.

Hoewel computer in toenemende mate worden ingezet om grote hoeveelheden data te analyseren om zo tot oplossingen van problemen te komen, vinden veel mensen het een vreemde gedachte dat machines creatief zouden kunnen zijn. Toch heeft kunstmatige intelligentie al bewezen muziek te kunnen schrijven, te kunnen schilderen en zelfs artikelen te kunnen schrijven. Volgens de Singularity University, een groep vooruitstrevende technologen, zal de Turing test – een test waarmee computers zich met menselijke intelligentie kunnen meten – zelfs al worden bereikt in de loop van 2020.

ibm-foodtruck

Hoewel de Watson meer als artistiek project is gecreëerd door IBM zouden robot-recepten ook een praktische toepassing kunnen hebben. Ze kunnen bijvoorbeeld helpen om ondervoeding, obesitats en honger tegen te gaan. De recepten kunnen bovendien gebruikt worden door voedselproducenten om voedsel te creëren dat de wensen van verschillende mensen vervult, toch gezond is, rijk in voedingswaarde en efficient om produceren.

Het is nu alleen nog de vraag hoe de recepten van Watson smaken. Bekijk op Twitter wat de SXSW bezoekers ervan vonden.

0 Reacties
Reageer