Huawei: 'Technologie gaat een kenmerkende rol spelen bij de onbewuste beslissingen die wij maken'

Lisa Prins

Huawei lanceerde de eerste smartphone gebouwd op kunstmatige intelligentie, maar wat betekent dat voor ons?

Het begon dertig jaar geleden toen een telecom bedrijf met de naam Huawei werd opgericht in het Sillicon Valley van China: Shenzhen. Inmiddels is het bedrijf marktleider in de smartphone industrie en de grootste leverancier van telecommunicatienetwerken. In oktober lanceert het bedrijf ’s werelds eerste kunstmatige intelligentie-chip met de naam Kirin 970 en start daarmee een revolutie op de smartphone markt. Ik hoor je al denken, hoe groeide Huawei zó snel op de smartphone markt en hoe ontwikkelde het bedrijf zich tot voorloper op gebied van kunstmatig intelligente telefoons?

Begin december presenteerde het bedrijf zijn plannen voor de toekomst van smartphones en kunstmatige intelligentie (AI). En om alvast een tipje van de sluier op te lichten: kunstmatig intelligente smartphones gaan niet beïnvloeden wat jij denkt, maar juist wat jij niet denkt. Terwijl de Europese pers zich verzamelt in de Saatchi Gallery in Londen confronteert gedragswetenschapper Paul Dolan ons met een schokkende bevinding: “Wij maken 35,000 beslissingen op een dag en zijn ons slechts van 0.26% bewust.” Het zijn de onbewuste beslissingen die wij maken waarbij technologie een kenmerkende rol gaat spelen, vertelt Dolan.

Het dringt meteen tot ons door: We staan op de drempel van een compleet nieuw bewustzijn en technologie gaat ons daar een handje bij helpen. En dat betekent niet alleen een nieuwe AI chip maar een hele omslag in onze manier van leven. Huawei begon als netwerk provider, voegde hier in 2010 smartphones aan toe en investeert nu fors in kunstmatige intelligentie. Het doel? Een reeks aan briljante technologieën ontwikkelen die ons leven een stuk makkelijker gaan maken. Dit brengt ons dit jaar een nieuwe serie smartphones: de Huawei Mate10 Series.

Mate10 Series

Een gedragswetenschapper en de President of Consumer Business Group voor West-Europa, Walter Ji, mochten niet ontbreken bij de presentatie van de Huawei Mate 10 serie. De Mate 10 is veel meer dan alleen nieuwe smartphone. Dat heeft alles te maken met de ingebouwde AI chip Kirin 970. De chip is een Neural Processing Unit (NPU) en de Mate 10 is de eerste smartphone waar de chip in zit. NPU houdt in dat de kunstmatige intelligentie in de chip zit in plaats van een cloud.

Zonder internetverbinding met de cloud weet de camera van de telefoon wat je aan het fotograferen bent. De camera helpt hier ook bij door de belichting en instellingen automatisch voor je aan te passen, zodat je zeker weet dat je foto altijd goed tot zijn recht komt. Dit kan omdat de camera dankzij Kirin 970 weet of je een hamburger, huisdier, landschap of een persoon op de foto zet. In de toekomst kan de slimme camera ervoor zorgen dat jij nooit meer hoeft te vragen waar een mooi overhemd of gadget vandaan komt. Je scant het object simpelweg met je camera waarna het op je beeldscherm verschijnt met de prijs en een link naar de webshop. Dit maakt je leven niet alleen makkelijker maar bespaart ook veel kostbare tijd.

De mogelijkheden van de AI chip zijn niet alleen terug te vinden in de verschillende camera functies. De smartphone leert je steeds beter kennen naarmate je het langer gebruikt. Zo weet Kirin je batterijgebruik te minimaliseren door te anticiperen op je meestgebruikte apps. Gebruik je altijd vaste instellingen voor bepaalde applicaties, je wekker of de helderheid van je beeldscherm? Huawei Mate 10 past alles automatisch voor je aan gebaseerd op jouw gedrag. Omdat de AI chip ingebouwd en zelflerend is, blijft ook je privacy gewaarborgd. Kirin 970 hoeft in bovengenoemde gevallen geen verbinding te maken met de cloud. Hierdoor bestaat er ook geen risico dat jouw data in de verkeerde handen terecht komen. Alles staat op jouw unieke smartphone.

Meer dan een slimme telefoon

Omdat Kirin 970 alles over je weet, waar je bent, wat je doet en zelfs waar je naartoe gaat, kan het hier ook op anticiperen. Gedragswetenschapper Paul Dolan legt uit dat de meeste keuzes die wij maken onbewuste keuzes zijn waar we helemaal niet bij nadenken. Dit heeft te maken met twee delen in onze hersenen. Dolan deelt het op in twee systemen: Je denkt dat je keuzes maakt met systeem 2, maar het is systeem 1 dat het grootste deel van de tijd beslissingen voor je maakt. Dit systeem baseert antwoorden op wat je ziet en waarneemt. Dit zorgt ervoor dat systeem 1 beslissingen automatisch, snel en onbewust maakt. En het zijn die onbewuste keuzes waar technologie ons een handje bij kan helpen. “AI kan ervoor zorgen dat systeem 1 nog effectiever is als het fouten maakt,” vertelt de gedrag-expert.

De technologie handelt als een co-piloot voor jouw auto-piloot. - Paul DolanPaul Dolan geeft een simpel voorbeeld van een veelvoorkomende situatie. “In Londen rijdt iedereen aan de linkerkant van de weg. Als ik de straat oversteek, kijk ik daarom altijd eerst naar links en daarna pas naar rechts. Zodra ik in Europa ben, kijk ik echter nog steeds automatisch naar links. Dit kan voor levensgevaarlijke situaties zorgen.” Het zou veiliger en effectiever zijn als je smartphone hierop anticipeert, stelt Dolan voor. In het genoemde voorbeeld kan de smartphone jou erop wijzen dat jij je in een land met andere verkeersregels bevindt. Zo corrigeert je telefoon een beslissing die je anders onbewust had gemaakt. “De technologie handelt als een co-piloot voor jouw auto-piloot”, vertelt Dolan.

Onderzoek en ontwikkeling

Uiteindelijk zijn veel mogelijkheden van Kirin 970 slechts toekomstmuziek. Huawei heeft nog maar net de chip gelanceerd en is nog volop in ontwikkeling. “Wij ontwikkelen ons, worden sterker, en leren net zoals chips dit doen”, verklaart Walter Ji. Wij ontwikkelen ons, worden sterker, en leren net zoals chips dit doen. - Walter Ji

Huawei investeert flink in onderzoek en ontwikkeling. “Het bedrijf gelooft hierbij in het hebben van een collectieve wijsheid”, vertelt David Kim, Global Brand Management Director bij Huawei. Zo werkt het bedrijf samen met camera ontwikkelaar Leica, zodat ze samen een hoogwaardige smartphone camera aan kunnen bieden. Waarom zou je het wiel opnieuw uitvinden als anderen dat al voor je hebben gedaan?

Naast een gedeelde wijsheid, richt de tech-gigant zich op de pijnpunten van de consument. “Gezichtsscanners en oog-scanners zijn fascinerend, maar ze lossen niet alledaagse problemen op”, vertelt Kim. “Wij richten ons daarom op de meest-voorkomende problemen: traagheid, slechte camerakwaliteit en batterijen met korte levensduur.” Door zich te richten op het verbeteren van deze drie pijnpunten, laat Huawei zien dat het belang van de consument voorop staat. Dit inspireert innovatie bij het bedrijf. Hiernaast werkt Huawei ook nog steeds aan het optimaliseren van telecom netwerken. Huawei is tenslotte van oorsprong een netwerk leverancier en werkt nu met man en macht aan een 5G netwerk. Uiteindelijk kan je pas het beste uit een smartphone halen als het netwerk optimaal presteert. “Zodra dit verwezenlijkt wordt, komt alles samen”, aldus Kim.

De toekomst van Huawei en AI

Het is duidelijk dat Huawei zich volledig stort op de toekomst. Maar hoe gaat het bedrijf onze levens veranderen? Volgens Walter Ji hebben mensen de potentie om te bereiken wat ze willen. “Maar het leven is kort en er zitten maar 24 uur in een dag”, vertelt hij, “Daarom investeren wij in kunstmatige intelligentie. Kirin 970 begrijpt je behoeftes en geeft je al informatie voordat je er om vraagt.” Het techbedrijf wil er uiteindelijk voor zorgen dat de kunstmatige intelligentie wordt geïntegreerd op al je applicaties, zodat je nooit meer onbewuste fouten maakt. Dit betekent dat je afspraken op Whatsapp meteen in je agenda worden gezet. En als je uit automatisme de verkeerde kant op gaat, krijg je een waarschuwing van je telefoon.

Uiteindelijk is het doel van de technologie om efficiëntie en productiviteit te verhogen. Maar neemt een apparaat dan niet ons bewustzijn over? Nee, vertelt gedragswetenschapper Paul Dolan. AI dient juist als hulpmiddel voor de beslissingen die jij onbewust automatisch maakt. “Het zou niet beangstigend maar bevrijdend moeten zijn dat je slechts 1% van de tijd bewuste beslissingen maakt. AI zorgt ervoor dat de onbewuste beslissingen vlekkeloos verlopen. Hierdoor wordt je leven makkelijker, omdat je niet overal bij stil hoeft te staan.”

Beeldmateriaal: Huawei Consumer Group

0 Reacties
Reageer