Hoe betrouwbaar zijn de huidige generatie activity trackers?

Het was een botsing van twee onderzoeken, vorige week in Indianapolis. Want terwijl de lokale universiteit wist aan te tonen dat het dragen van activity trackers een positieve invloed heeft op de gezondheid van de drager, toonde het onderzoek van Dr. Nate Meckes aan dat de huidige generatie trackers nog niet bepaald loepzuiver meten.

Wie momenteel in het bezit is van een Fitbit, Jawbone UP of Nike+ FuelBand zal niet heel erg verbaast reageren op de uitspraak van Meckes. Zelf draag ik al bijna een jaar nu een FuelBand samen met een Fitbit Ultra in mijn broekzak en de verschillen zijn vaak enorm.

Meckes onderzoek ging echter een stap verder: hij voorzag een groep van 16 volwassenen van 3 verschillende trackers. Twee van die drie werden op de heup geplaatst, de derde was een armband. Daarnaast kregen de deelnemers een zuurstofmeter om energie verbruik wetenschappelijk te meten.

De uitkomst van een aantal verschillende activiteiten zijn op zich zelf dan wel weer opvallend: alle 3 de devices scoorde opvallend goed in het monitoren van activeiten als een wandeling, fietsen of rennen. Maar wanneer er met lage intensiteit werd bewogen, zoals opstaan of het huis stofzuigen, gingen bijna alle trackers onderuit. De bewegingen werden niet goed geregistreerd en dus bleef het energieverbruik achter.

Zoals je wellicht al had verwacht bleek vooral de armband het meest afwijkend in zijn metingen. Tijdens het onderzoek overschatte de armband het energieverbruik van een tekstje typen schroomlijk en werden activiteiten waarbij de armen meer of minder werden ingezet dus ook anders gewaardeerd.

There’s a growing consensus among exercise scientists that people should spend less time in sedentary activities, like sitting and instead stand up, stroll or sweep more. But if people get the idea from their activity monitors that such activities don’t really count, in terms of movement and calorie expenditure, it may be harder to get that message across

In het licht van “een beetje inzicht is meer dan geen inzicht” bezien, is het de vraag of het onderzoek van Meckes heel zwaar moet worden meegewogen in de huidige tijdsgeest. Volgens Meckes zelf wel, want wanneer je mensen nu het idee geeft dat kleine veranderingen in het gedrag nauwelijks effect hebben, zullen zij alleen maar gedemotiveerd raken.

Ik kan me volledig vinden in Meckes gedachtegoed, maar denk dat het ook belangrijk is om te beseffen dat we aan het begin staan van de technologische curve. In het komende jaar zullen we voorzien worden van nog betere, betaalbare hardware die ons moet helpen inzicht te krijgen in onze bewegingen. Kopers van de huidige generatie trackers zullen zich ook bewust zijn van de minimale afwijkingen die de standaard van het moment met zich meebrengt.

Op naar het volgende onderzoek, dus!

0 Reacties
Reageer