Het tweede machinetijdperk komt eraan: gaan robots ons werk overnemen?

De mensheid treedt met grote snelheid het tweede machinetijdperk binnen. Tijdens het eerste machinetijdperk, gedreven door de industriële revolutie, namen machines meer en meer het zware werk van arbeiders over. De arbeidsplaatsen die daar aan verloren gingen werden echter hersteld door het grote aantal arbeidsplaatsen dat werd gecreëerd door nieuwe technologieën – banen waar bij je je hersenen moest gebruiken.

Het nieuwe boek The Second Machine Age: Work, Progress and Prosperity in a Time of Brilliant Technologies voorspelt echter dat machines, in de vorm van robots en computers, ook dit werk in de komende tijd zullen gaan overnemen met een grote impact op onze samenleving en de economie. De enorme rekenkracht van computers die continue blijft toenemen zal op korte termijn veel van onze banen overbodig gaan maken, voorspellen Andrew McAfee en Erik Brynojolfsson, schrijvers van The Second Machine Age.

Veel van de technologieën die we op dit moment zien werden nog geen tien jaar geleden als onmogelijk beschouwd. De snelheid van technologische ontwikkelingen zorgt er echter voor dat de taken die machines kunnen uitvoeren exponentieel blijven groeien (robots die medische diagnoses uitvoeren – op een schaal die onmogelijk is voor één dokter -, auto’s besturen of advocaat zijn).

Veel van dat werk kan pas overgenomen worden als we de singulariteit hebben bereikt – “the moment in the future when machine intelligence becomes greater than human intelligence. Als machines echter in staat zijn om niet alleen sterker te zijn dan mensen maar ook nog eens slimmer, welke banen blijven er dan over voor mensen?

Voor veel mensen is een baan bovendien een van de belangrijkste onderdelen van het leven. Wat als dat zal verdwijnen, hoe moeten we dan ons leven indelen? Wat maakt ons leven dan nog zinvol? Volgens McAfee en Brynjolfsson zijn dat vragen waar we ons per direct mee bezig moeten gaan houden. Ze stellen dat we ons in elk geval moeten voorbereiden op een wereld met nog grotere ongelijkheid, lagere sociale mobiliteit en massale werkeloosheid. Het is nog maar de vraag wie er op de lange termijn zal profiteren van alle technologische ontwikkelingen.

 

0 Reacties
Reageer