Het geheim achter sushi is niet de vis

Sushi. In Nederland door veel mensen geliefd. Het Japanse gerecht bestaat al meer dan duizend jaar, alleen niet in dezelfde vorm. De geschiedenis achter sushi is anders dan veel mensen denken.

In Zuid-Oost Azië begon het allemaal. In China, bij de Mekong rivier, zwommen vissen tijdens het regenseizoen in de rijstvelden. Nadat de boeren de vissen hadden gevangen, moesten ze opgeslagen worden voor een lange tijd. Dit deden ze door zout op de vis te strooien, te verpakken met gekookte rijst, vervolgens onder zware gewichten te leggen (voor het fermentatieproces) en de vis af te dichten en in een ton te leggen. Na enige tijd werd de vis gegeten en werd de rijst weggegooid.

In de 8e eeuw kwam deze methode richting Japan. Alleen hier aten ze de rijst samen met de vis. In 1960 kwam sushi via een sushi restaurant in de Verenigde Staten terecht. Sindsdien heet dit gerecht sushi en wordt het opgerold met verschillende groentes. Rijst is altijd een belangrijk onderdeel geweest.

In dit filmpje van Vox wordt het allemaal nog eens uitgelegd.

Redactie

Redactie

Rush is een online magazine over lifestyle, entertainment, sport, media en nieuwe producten en trends. De site werd in 2012 opgericht vanuit nieuwsgierigheid naar alles wat het dagelijks leven leuker, slimmer en inspirerender maakt. Wat begon als een platform over digitale vernieuwing, groeide uit tot een veelzijdige nieuwssite waar verhalen over streaming, style, sport, travel, popculture, gadgets en nieuwe lifestyle­trends samenkomen.