Grote retailers blokkeren Apple Pay in hun winkels

Tientallen grote retailers, waaronder Amerikaanse giganten Wal-Mart en Best Buy, houden het betalen met Apple Pay in hun winkels tegen. De bedrijven zijn namelijk bezig met een concurrent voor Apple’s betalingssysteem en hebben weinig behoefte om Apple in het zadel te helpen.

Dat Wal-Mart en Best Buy het betalingssysteem van Apple niet gingen ondersteunen, werd al vrij snel bekend na de aankondiging. In navolging van deze reuzen volgde echter ook apothekersketen Rite Aid en drogisterij CVS met het weigeren van mobiele betalingen van Apple Pay, Google Wallet en andere ‘contactloze’ betaalmethodes.

Niet gek, aangezien de bedrijven in 2012, samen met nog eens tientallen andere bedrijven, de handen ineen hebben geslagen om een nieuw betaalplatform in te richten. CurrentC, het platform inclusief mobiele app, zou begin 2015 op de markt moeten verschijnen en dé nieuwe norm op het gebied van contactloos betalen moeten worden.

De huidige situatie heeft vooralsnog veel weg van een ‘Mexican standoff’: Apple heeft moeite met het vinden van nieuwe partners voor hun betalingssysteem (op dit moment zijn er slechts 34 partners, waarvan 8 Foot Locker varianten), terwijl het pact van CurrentC hun app nog niet klaar heeft en de banken het nieuwe systeem niet wensen te ondersteunen. CurrentC werkt namelijk direct met je betaalrekening, waardoor de winst op betalingen via creditcards verloren gaat voor hen.

Dat gegeven maakt CurrentC de absolute favoriet van retailers en dus hebben zich sinds 2012 ook retail/horeca giganten als Gap, 7-Eleven, Dunkin’ Donuts, Sears, Kmart, Banana Republic en Wendy’s aangesloten bij het pact van Wal-Mart en Best Buy. De keuze om Apple Pay te weren uit vestigingen zal hoogstwaarschijnlijk wel door het hele samenwerkingsverband sijpelen, met alle gevolgen van dien voor Apple’s betaalsysteem.

En dus lijkt de klant de dupe te gaan worden van een machtspelletje op hoog niveau. Of althans, de early adopter dan, want contactloos betalen is voor veel shoppers nog een behoorlijk onbekend fenomeen. Iets waar dit soort ontwikkelingen overigens geen verandering in gaan brengen.

0 Reacties
Reageer