Choo, choo! All aboard the hype train! Waar we naartoe gaan, weten we niet, maar je moet erbij zijn. Dat is een beetje de tendens die gisteren en vandaag speelt rondom de app Vero, een “advertentievrij alternatief” voor Instagram. Superhip, allemaal meedoen!
ik heb Vero.
— Tim Hofman (@debroervanroos) February 28, 2018
Inmiddels hebben we de bestemming toch eens goed bestudeerd, en dan met name de man die ons op het perron welkom heet. Onder meer Bright en De Tijd schrijven over de controversiële achtergrond van Vero-oprichter Ayman Hariri. Andere media, zoals de Telegraaf, Want en Elle houden lekker hun oogkleppen op. Die laatste maakt het met ‘Alles wat je moet weten over…’-kop wel erg bont.
Betrokken bij omstreden bedrijf
Hariri is een Libanese miljardair die onder meer betrokken was bij het inmiddels failliete familiebedrijf Saudi Oger. Dit bouwbedrijf is opgericht door Rafik Hariri, vader van Ayman en de voormalig premier van Libanon. Lange tijd was Saudi Oger een van de grootste bouwbedrijven in Saudi-Arabië
De omzet daalde echter flink sinds Saudi-Arabië zijn investeringen in de bouw teruggeschroefde. Het gevolg: bouwvakkers werden maandenlang niet meer betaald voor hun werk.
Uit angst om helemaal met lege handen achter te blijven, wachten de bouwvakkers in smerige kampen in de woestijn op hun loon, berichtte persbureau Reuters in 2016. Het bedrijf Oger zou in eerste instantie nog voor voedsel, elektriciteit en medische voorzieningen hebben gezorgd, maar stopte daar naar enkele maanden mee.
Hariri is volgens Vero sinds 2013 niet meer bij het bouwbedrijf betrokken, laat een woordvoerder weten aan Mashable. Of dat klopt, is niet duidelijk. Arabian Business publiceerde in 2017 een interview met Hariri, waarin het zakenblad schrijft dat hij de rol van zijn vader bij Saudi Oger overneemt – hoewel Hariri zegt dat hij zich vooral op Vero focust. Het sociale netwerk werd in 2015 opgericht.
Noodrem
Inmiddels zijn mensen die zich – snel, snel, snel – hebben aangemeld voor Vero (eerste miljoen accounts zijn gratis!) voor het grootste gedeelte ook achter de omstreden nalatigheid van Saudi Oger gekomen. De noodrem is gevonden, #DeleteVero is geboren. Zelfs de NOS stelt, terwijl ik dit artikel schrijf, de vraag of je je wel voor Vero moet aanmelden.
De vraag is of mensen wel makkelijk van hun account af kunnen komen. Vooralsnog moeten gebruikers een e-mail sturen, waarna het verzoek door Vero in behandeling wordt genomen. Zelfs dan blijven een aantal gegevens nog op de servers van het bedrijf staan.
Welke rol Hariri voor en na 2013 bij Saudi Oger precies heeft gespeeld, zal de komende tijd vast duidelijk worden. Ondertussen is de hype rondom Vero een mooi inzicht in de psyche van de mens en de drang om (online) overal bij te horen.
Don’t miss the hype train.
ik heb geen Vero meer.
— Tim Hofman (@debroervanroos) February 28, 2018