Facebook pareert Princeton onderzoek waarin gesteld wordt dat gebruik in 2015 met 80% afneemt

Grote ophef rondom een onderzoek van Universiteit Princeton gisteren, waarin gesteld werd dat Facebook tussen 2015 en 2017 ongeveer 80% van zijn gebruikers kwijt zal raken. “Grote onzin”, aldus het data science team van Facebook, dat het onderzoek vandaag finaal met de grond gelijk maakt.

Volgens de Facebook medewerkers hebben de Princeton onderzoekers Facebook vergeleken met een ‘virus’ waarvan mensen op termijn zullen genezen. Ze gebruiken MySpace daarbij als uitgangspunt voor die theorie, zonder daarbij te vermelden dat het Facebook was die ‘het virus’ MySpace uiteindelijk de das om deed.

Een andere fout is het feit dat de wetenschappers de terugval in zoekopdrachten naar ‘Facebook’ als uitgangspunt hebben genomen voor hun stelling dat Facebook gebruik afneemt. Inderdaad is het zo dat er tijdens de grote groeidagen van Facebook in 2007 – 2009 veel meer mensen googleden naar het woord ‘Facebook’ dan nu het geval is. Volgens Facebook is het uitermate vreemd dat de onderzoekers het aantal zoekopdrachten naar een dienst als uitgangspunt hebben genomen voor het bepalen van de populariteit van die dienst, in plaats van de daadwerkelijke cijfers van het platform zelf.

Facebook heeft inmiddels 1,9 miljard gebruikers, en dit aantal neemt nog elke maand toe. Alleen een terugloop in dit totale aantal, of een terugloop in het actieve gebruik van de dienst zou een geldige graadmeter mogen zijn om te bepalen of het gebruik van Facebook daadwerkelijk terugloopt.

Natuurlijk is er wel degelijk reden tot zorg binnen Facebook. Andere onderzoeken toonden deze week aan dat de populariteit van het netwerk momenteel licht afneemt onder jongeren ten koste van upcoming diensten zoals Instagram (overigens eigendom van Facebook), Pinterest en Tumblr, maar ook van chatdiensten zoals Snapchat en Whatsapp. De dienst is duidelijk minder ‘hip & happening’ aan het worden, en ook enkele grote merken trekken zich momenteel terug van het medium. Maar een complete leegloop van het platform in amper 2-3 jaar tijd, puur en alleen omdat het aantal zoekopdrachten naar ‘Facebook’ het afgelopen jaar terugliep, lijkt een wel erg overhaaste conclusie.

In een uitgebreide blogpost pakken de Facebook Data Scientists de academici daarom terug op hun eigen methodologie. En wat blijkt? Als dezelfde onderzoeksmethode wordt gebruikt, neemt het aantal zoekopdrachten naar ‘Princeton’ de afgelopen jaren zo enorm af, dat de Universiteit in 2021 totaal geen studenten meer verwacht te hebben. Natuurlijk is het artikel geschreven met een vette knipoog, maar de terechte repliek is op zijn minst een dikke blamage voor de prestigieuze Universiteit, en alle professionals en media die het bericht gisteren klakkeloos overnamen.

Wie geïnteresseerd is in de complete ontmanteling van het Princeton onderzoek door Facebook’s Data Science Team, kan hier de complete blogpost van Facebook’s Mike Develin, Lada Adamic en Sean Taylor lezen.

0 Reacties
Reageer