Eneco Smarthome Day: Wordt Toon het brein van het slimme huis? [Adv]

De aanwezigheid van Eneco als vooruitdenkende energiemaatschappij was goed te merken op Strijp-S tijdens de Dutch Design Week. In Eindhoven, maar eigenlijk door heel Europa, staat Strijp-S bekend als een innovatiecentrum; dat kwam goed naar voren tijdens de DDW. Eneco organiseerde de Smarthome Day en nam ons mee in hun visie op de toekomst.

Energieneutraal

Uit onderzoek van Eneco blijkt dat in 2025 één op de vijf consumenten energieneutraal denkt te kunnen leven. Veel innovatieve oplossingen die geëxposeerd werden op de Dutch Design Week laten zien dat die gedachte absoluut niet onredelijk is. Zo presenteerde Gert van Vugt van Sustainer Homes een 100 procent zelfvoorzienend huis: een oude zeecontainer omgebouwd tot een woning voor twee personen. De Sustainer Home maakt gebruik van de slimme thermostaat Toon om de duurzame energie inzichtelijk te maken.

Ook volgens Eneco zijn dit soort projecten geen toekomstmuziek meer. Het energiebedrijf is duidelijk: “in de toekomst heeft niet iedereen meer behoefte aan een energieleverancier. Daarom is het belangrijk dat Eneco zich ontwikkeld als bedrijf en zich loswrikt van de levering van energie.” De eerste stap? Die is al duidelijk gezet met de slimme thermostaat Toon, die zich nu al ontwikkelt tot het brein van je slimme huis

Maar dat is niet de enige reden voor Eneco om zich op een duurzame manier te ontwikkelen: uit onderzoek van NASA blijkt dat de westerse manier van energieconsumptie “onomkeerbare schade” toebrengt aan de aarde. Toon zorgt er nu al voor dat klanten gemiddeld 10 procent besparen op hun energieverbruik. Ondanks dat Toon klanten niet opdraagt om te bezuinigen worden “mensen zich bewust door de inzichten die Toon ze geeft” volgens Eneco. Bovendien zitten er leuke extra gadgets op, zoals op afstand besturen van je thermostaat of apparaten.

Internet of Things

Maar om het huis slim te maken met behulp van allerlei slimme apparatuur moet er nog veel gebeuren volgens Internet of Things-expert Lorna Goulden. Zij is ervan overtuigd dat IoT-innovatie exponentieel gaat groeien: we zien momenteel nog maar het topje van de ijsberg.

Iedere journalist gebruikt het voorbeeld van de slimme koelkast. Ik vraag al een paar jaar aan iedereen of ze die hebben en/of willen. Niemand zegt ooit ja. Ik denk dat zulke ideeën ons tegenhouden in de ontwikkeling van Internet of Things-toepassingen.

Ondanks de grote potentie voor innovatie zijn teveel bedrijven bezig met de hoe- en wat-vragen. Volgens Goulden zouden ze meer bezig moeten zijn met de waaromvragen: op wat voor gebieden kunnen mensenlevens echt simpeler en slimmer worden als apparaten en technieken samenwerken? Als voorbeeld liet ze het onderstaande filmpje zien over de invloed slimme toepassingen die niet geheel wenselijk zijn voor de gebruiker.

Dat er behoefte is naar een slimme thermostaat liet ook Femme Taken, oprichter van Tweakers.net, doorschijnen in zijn praatje op de Smarthome Day. Waar veel slimme toepassingen nu de fout ingaan is dat geen enkel systeem weet in welke staat het huis verkeerd. Kortom: er is geen synergie tussen de verschillende slimme apparatuur. En dat is precies het probleem dat Toon in de toekomst kan oplossen.

Colab_Eneco_Toon_Challange_©_Jeroen_van_der_Wielen_49A7816_HR

CoLab voor Toon

Tijdens de Dutch Design Week gingen vier teams met studenten de strijd met elkaar aan om de beste toepassingen te bedenken voor Eneco’s slimme thermostaat. Een week lang bedachten zij hoe de Toon van de toekomst eruit zou zien in een glazen kas midden op het Ketelhuisplein.

Een vakjury maakte aan het eind van de Smarthome Day bekend dat Team Roze zichzelf als winnaars mochten bekronen: zij wonnen de uitdaging met het idee te komen dat de Toon in de toekomst niet meer met een app of knoppen wordt bediend. Maar doordat Toon jou persoonlijk leert kennen kan hij aan bepaalde bewegingen zien dat je het bijvoorbeeld koud hebt. Dan kan de slimme thermostaat makkelijk de verwarming wat hoger zetten. En als de Toon je leert kennen, dan zijn de toepassingen eigenlijk onmogelijk.

Foto’s via Jeroen van der Wielen

0 Reacties
Reageer