‘Als cyborg hoef ik niet op natuurlijke evolutie te wachten, ik ontwerp mijzelf’

Sinds het ontstaan van de mensheid veranderen we onze omgeving, om het leven op aarde aangenamer te maken. Maar Moon Ribas — ‘cyborg artist’ en oprichter van de Cyborg Foundation, een organisatie die helpt om mensen cyborgs te worden — denkt dat het tijd wordt om juist onszelf te veranderen. “We hoeven daarvoor niet op natuurlijke evolutie van de mens te wachten.”

Zelf ziet Ribas Moon zich als een cyborg. “Ik heb een nieuw niet natuurlijk lichaamsdeel, een sensor in mijn arm.” Daarmee voelt ze de trillingen van de aarde die vastgelegd wordt door verschillende seismografen ter wereld. “Ik voel de natuur nu dichterbij, alsof ik 2 hartslagen heb: die van de aarde en mijzelf”, zegt ze op The Next Web.

Daar blijft het niet bij, want ze heeft plannen voor uitbreiding. Ook de maan kent seismische activiteit. Daarom plaatst Moon binnenkort sensoren die trillingen van de maan waarnemen in haar voet.

Geen moordende machines

“Veel mensen denken bij het woord cyborg gelijk aan machines die ons vermoorden als in de film RoboCop, maar technologie is zelf niet slecht. Wij bepalen zelf als soort hoe we tech gebruiken.” Moon denkt dat de volgende generatie heel anders zal denken over de manipulatie van het menselijk lichaam met technologie.

Niet gek, want steeds meer bedrijven zijn er nu mee bezig. Ook toekomstdenker en entrepreneur Elon Musk is een bedrijf gestart dat zich hier mee bezig houdt. Met Neuralink wil hij een breincomputer ontwikkelen die ons sneller laat denken. Al betekent zo’n ingreep volgens Musk niet dat we dan pas cyborgs zijn. Hij ziet ons nu als cyborgs, omdat onze smartphone of computer een soort extensie is van onszelf. Ook Ribas zegt dat de term open is voor interpretatie.

Sleutelen hoeft niet inwendig

“Een vriend van me zegt dat iedereen al een cyborg is, omdat we gebruik maken van de satellieten rond ons. Dat is als een soort extra oog in de lucht.” En een toevoeging aan het lichaam kan ook extern zijn. “Als iemand het overweegt om iets toe te voegen adviseer ik om het eerst buiten je lichaam te doen, als extra onderdeel. Als het dan na een bepaalde tijd bevalt kun je het intern inbrengen.” Al moet je ook voorbereid zijn op commentaar op die toevoeging.

“Sommige mensen, vaak erg religieus, zijn er tegen. Die zeggen dat ‘God ons al perfect heeft gemaakt’, en vragen waarom ik dat zou veranderen. Maar het heeft voor mij niets met perfectie te maken, het is een evolutie”, zegt Ribas. “Je hoeft hierdoor niet op de natuurlijke evolutie te wachten. We leven in een tijdperk waarin we kunnen veranderen. Alsof je jezelf ontwerpt. Je kunt zelf bepalen wat je toe wilt voegen.”

0 Reacties
Reageer