Deze start-up wil hartstilstand voorkomen met computergestuurde ballon

De jongste dokter van Denemarken (23) vergroot de kans op overleven na een hartstilstand, en dat allemaal met een ballon. Habib Frost voelde zich tijdens zijn studie geneeskunde keer op keer machteloos als er iemand binnen kwam met nog maar enkele minuten te leven. Met Neurescue, een computergestuurde ballon met een katheter, hoopt de dokter mensen te assisteren tijdens een hartstilstand.

Wereldwijd

Overlijden door hartstilstand is een van de meest voorkomende doodsoorzaken ter wereld. Elk jaar overlijden 7 tot 10 miljoen mensen hieraan. Het kan veroorzaakt worden door veel elementen, zoals coronaire atherosclerose waarbij er propjes ontstaan in de aderen. Zonder bloedtoevoer naar het hart, vallen een voor een organen in het lichaam uit. De hersenen kunnen hierdoor al na 15 minuten achteruit gaan, terwijl je lever en nieren enkele uren zonder bloedtoevoer kunnen overleven.

Huidige procedures, zoals defibrillatie en hartmassage, kunnen ervoor zorgen dat de bloedstroom tijdelijk wordt opgepompt. De defibrillator dient een elektrische schok toe, waardoor de bloedstroom weer in een normaal ritme kan worden gebracht. Dit werkt echter vaak niet, waardoor slechts 1 op de 10 patiënten een hartstilstand overleeft. Habib Frost wist na zijn afstuderen dat hij hier iets aan moest doen.

Opblaasbare ballon

Frost bedacht de Neurescue. Dit apparaat assisteert mensen tijdens het reanimeren van een patiënt. In een ballon bevindt zich een katheter dat op afstand bestuurd kan worden met een computer. Tijdens het reanimeren wordt de katheter in een ader in het been geplaatst, waarna het wordt verplaatst naar de aorta, de belangrijkste slagader in het lichaam. In de aorta blaast de hulpverlener het ballonnetje op zodat het de ader blokkeert.

“Dit zorgt ervoor dat het bloed tijdens een hartmassage naar de meest kwetsbare organen wordt gepompt: het hart en de hersenen. De toegenomen bloedtoevoer naar de hersenen beschermt tegen hersenletsel, wat de hulpverleners meer tijd geeft om naar de onderliggende oorzaak van de hartstilstand te kijken.”

De Neurescue kan ervoor zorgen dat meer patiënten een hartstilstand overleven, hoeveel meer dat is kan Frost helaas nog niet beloven. Het geeft hulpverleners wel tot twee uur de tijd om het patiënt veilig en wel naar een ziekenhuis te brengen. Frost voert momenteel nog veiligheidstesten uit en hoopt vanaf volgend jaar de Neurescue in een aantal Europese ziekenhuizen te testen.

0 Reacties
Reageer