Ook Blue Battery werkt aan een nieuw soort batterij, maar dan een die wordt opgeladen door zout water van zoet water te scheiden. Als je stroom nodig hebt, keer je het proces om en laat je zoet en zout water bij elkaar komen om weer stroom op te wekken. Het nadeel van de batterij tot nu toe is dat hij alleen nog op kleine schaal werkt en je er daardoor alleen een smartphone mee op kunt laden. Voor een thuisbatterij zoals die van Tesla heb je een capaciteit van 10 kWh nodig, dat gelijk staat aan een kruipruimte vol met water (5000 liter water).
De toekomst van batterijen
Uiteindelijk draait de beste batterij om de ultieme combinatie tussen een zo hoog mogelijke energiedichtheid, vermogen, levensduur en de prijs. Dat dit een behoorlijk moeilijke opgave is weet ook Elon Musk, onder andere oprichter van Tesla. Musk heeft aangegeven 5 miljard in de ontwikkeling van batterijen te willen stoppen. Dit doet hij niet door te investeren in nieuwe technologieën, maar met de bouw van de Gigafactory 1. Met deze fabriek, die gebouwd wordt in Nevada, wil hij de prijs van batterijen in de toekomst drastisch laten dalen. Batterijen moeten tussen 2021 en 2025 ongeveer 2 á 3 keer zo goedkoop worden.
Musk is begonnen met de bouw van de Gigafactory omdat hij nog geen fantastische toekomst tegemoet ziet als het gaat om de ontwikkeling van andere soorten batterijen. Musk liet weten 60 verschillende technieken te volgen omtrent de ontwikkeling van batterijen. Deze ontwikkelingen heeft hij geordend door ze een cijfer tussen de 1 en 5 te geven waarbij 1 niet waardevol is en bij 5 gelijk geïnvesteerd dient te worden. Het hoogste cijfer dat hij tot nu toe heeft gegeven is een 3, waardoor het investeren in schaalgrootte voor Musk het meest waardevol lijkt.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=327&v=sTIH6ncIXYc
Naast de huidige apparaten die momenteel allemaal stroom vragen, ontwikkelt het Internet of Things zich ook steeds sneller. Al deze slimme apparaten vragen ook om elektriciteit en/of batterijen. Misschien moeten we ons dan ook wel niet richten op het ontwikkelingen van nieuwe batterijen, maar moeten we slim zien om te gaan met de technologie die we nu voor handen hebben als de technologieën omtrent batterijen zich niet verder ontwikkelen.
Kill your darlings
Nederlandse onderzoekers van de Technische Universiteit van Eindhoven zijn bijvoorbeeld bezig met een temperatuursensor van 2 vierkante millimeter die geen batterij nodig heeft. De kleine sensor haalt zijn stroom uit radiogolven die deel uit maken van een draadloos netwerk.
Tot nu toe kan de sensor nog niet verder dan 2,5 centimeter van de router afstaan, maar het doel is om binnen een jaar de afstand naar 3 tot 6 meter te verbeteren. Extra pluspunt is dat de sensor slechts 20 eurocent kost.
Daarnaast investeren fabrikanten steeds meer in zuinigere processoren en draadloze communicatiestandaarden voor bijvoorbeeld smartphones en wearables. De meeste smartphones hebben tegenwoordig daarnaast een energiebesparende modus. Sony was hiermee één van de eersten: de speciale Stamina-modus in hun smartphones schakelt de internet- en wifi-verbinding standaard uit wanneer de telefoon op standby wordt gezet, waardoor de batterij per dag minimaal twee keer zo lang mee gaat.