De koers van de Bitcoin werd gemanipuleerd door bots

bitcoin

Wordt de koers van Bitcoin kunstmatig opgedreven door bots? Een nieuw Israëlisch-Amerikaans onderzoek naar prijsmanipulatie in het Bitcoin ecosysteem (€), zegt dat de Japanse Bitcoinbeurs Mt. Gox een bot heeft ingezet om de prijs van Bitcoin in 2013 kunstmatig op te drijven. Het heeft toen geleid tot een grote piek in de koers. Het onderzoek werpt een nieuw licht op het faillisement van Mt. Gox. Dat meldt Vice Money.

Mt. Gox

Het Japanse handelsplatform Mt. Gox ging in 2014 om onduidelijke redenen failliet. In hun verklaring gaf Mt. Gox toe 850 000 Bitcoin verloren te hebben, die toen een gezamenlijke waarde hadden van een half miljard dollar. Ook was het bedrijf 28 miljard dollar in contanten kwijtgeraakt. Mark Karpelès, de 32-jarige baas van het bedrijf, werd beschuldigd van fraude en data-manipulatie.

Op Reddit en Bitcointalk gaat een theorie rond, dat Karpelès gehackt is in een vroeg stadium van de Bitcoinhandel. Hij zou daardoor veel geld en Bitcoin zijn verloren, van zijn klanten. Om de hack te verdoezelen, zette hij een bot in genaamd Willy, die automatisch iedere paar minuten Bitcoin kocht. Zonder daar geld voor terug te geven. Deze theorie lijkt nu ondersteund te worden door het onderzoek.

Pump and dump

Door Willy de prijs van de Bitcoin te laten manipuleren, werd er weer meer gehandeld op Mt. Gox. Karpelès kon zo weer transactiekosten in rekening brengen en met dat geld de tekorten weer aanvullen. Door toedoen van Willy schoot de Bitcoinkoers in 2013 omhoog van 150 naar 1000 dollar in twee maanden tijd. Het is nu de vraag of de drastische stijging van de Bitcoin afgelopen november ook het werk is van bots. Onderzoeker Tyler Moore zegt tegenover Vice Money: “We kunnen niet uitsluiten dat de koers gemanipuleerd is.”

Vooral kleine cryptovaluta zijn vatbaar voor manipulatie. Omdat er nog maar weinig in de munten wordt gehandeld, kan de prijs makkelijk omhoog schieten. Iemand die de koers wil manipuleren, roept op sociale media dat nù het moment is om in te kopen. Veel mensen lopen daar achteraan en kopen massaal in, waarna de manipulator zijn munten dropt om maximaal voordeel te halen. Dit heet ‘pump and dump’, een tactiek waar Wolf of Wall Street Jordan Belfort om bekend staat.

0 Reacties
Reageer