Daalder: De startup die je bankpas overbodig maakt

Tosca Abrahams

Hoewel het in het buitenland al mogelijk is om bijvoorbeeld met Apple Pay via je smartphone te betalen, blijft Nederland nog vrij achter in deze ontwikkeling. Daalder wil hier verandering in brengen.

Daalder is een Nederlandse startup die zich richt op het mogelijk maken van betalingen door middel van je smartphone. De fintech-startup staat daarbij geheel los van banken of andere grote betaaldiensten en ontving afgelopen september een investering van 400.000 euro.

Hoewel het in het buitenland al mogelijk is om bijvoorbeeld met Apple Pay via je smartphone te betalen, blijft Nederland nog vrij achter in deze ontwikkeling. Daalder wil hier verandering in brengen door middel van de speciale gelijknamige app.

De app is een elektronische portemonnee (e-wallet) die je kunt vullen met ‘digitale’ euro’s, genaamd Daalders. De app is de eerste onafhankelijke Europese e-wallet, wat betekend dat hij op iedere smartphone (Android en iOS) geïnstalleerd kan worden en niet verbonden is aan een bank of mobiele provider.

Schermafbeelding 2016-04-13 om 10.51.47

Dat de app niet verbonden is aan een bank of mobiele provider heeft verschillende voordelen. Voor de gebruiker van de app betekend dit namelijk dat je gemakkelijk en snel via je smartphone kan betalen. Iets dat in het buitenland al vrij normaal is, maar waar in Nederland nog volop mee getest wordt.

Het idee van Daalder ontstond dan ook in het buitenland, in Madrid, waar Millenaar zijn MBA aan de IE Business School volgde. Hier zag hij hoe gemakkelijk er in Afrika door middel van M-Pesa werd betaald via SMS en bedacht dat dit ook in Nederland mogelijk moest zijn.

Millenaar schreef daarop volgend een businessplan en ontwikkelde samen met Reinhars Spronk en Romke de Vries in 2013 de app Daalder. Momenteel is Daalder genomineerd voor de European Fintech Awards 2016 die op 14 april in Amsterdam plaats vinden.

Een colaatje betalen met je smartphone

Gebruikers dienen de app eerst te downloaden en zichzelf te registreren met een e-mailadres of door middel van Facebook. Via iDeal kan er daarna heel gemakkelijk geld overgemaakt worden naar hun Daalder-account.

Wanneer gebruikers via de app willen betalen kan dit via twee verschillende manieren. Zo kan er ten eerste gezocht worden naar bedrijven of vrienden (in de buurt) die ook gebruik maken van Daalder.

Door op ‘winkel in de buurt’ te klikken komt bijvoorbeeld de schoolkantine bovenin de resultaten te staan. Vervolgens kan het bedrag, van bijvoorbeeld een blikje cola, ingevuld worden en wordt het bedrag automatisch door op ‘verzenden’ te klikken naar de kantine overgemaakt. Via de site van Daalder kan de kantine het bedrag daarna realtime binnen zien komen.

De app maakt hiervoor gebruik van het elektronisch transactiesysteem van Intersolve, dat ook voor bijvoorbeeld de de VVV-dinercheque en Nationale boekenbon gebruikt wordt. De tweede mogelijkheid is om de persoonlijke QR-code die bij jou account hoort te laten scannen, waardoor het bedrag automatisch van je Daalder-rekening wordt afgeschreven.

Het uitgavepatroon van je kinderen volgen

Daalder is vorig jaar begonnen met het draaien van proeven in een aantal Amsterdamse winkels en horeca-gelegenheden als Rederij de Jordaan, Workingspace Seats2Meet in de Beurs van Berlega en Sane Salad & Juicebar.

Momenteel richt Daalder zich voornamelijk op scholen en universiteiten laat Millenaar weten: “Ouders wilden graag een prepaid oplossing, waarbij ze het uitgavepatroon van hun kinderen kunnen volgen.” Omdat de app een overzicht biedt van de transacties die er gedaan zijn en kinderen geen contant geld mee hoeven te nemen, speelt Daalder hiermee perfect in op de wens van de ouders. Schermafbeelding 2016-04-13 om 11.11.36

De app wordt momenteel door iets meer dan 100 bedrijven gebruikt in voornamelijk Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland en Utrecht. Een van de bedrijven is het Van Leeuwen Catering die de catering verzorgt van ongeveer 90 schoolkantines in Zuid-Holland. De inkomsten haalt Daalder momenteel uit transactiefees, in de toekomst moeten de inkomsten van loyalty fees komen laat Millenaar weten. Het doel is dan ook om de technologie van Daalder breder in te gaan zetten.

Zo moet Daalder niet alleen in kantines gebruikt kunnen worden, maar ook met bijvoorbeeld parkeren en wil Millenaar zich met Daalder ook internationaal gaan profileren.

Op de vraag of Apple Pay als concurrent wordt gezien is Millenaar heel duidelijk: “Momenteel niet, Apple richt zich buiten de Verenigde Staten voorlopig nog niet op Nederland.”

 Het Nederlandse Startup Klimaat: FinTech

0 Reacties
Reageer