Na de telefoon, de auto en het huis wordt ook de oer-Hollandse melkboerderij smart. Daar zorgt de Amsterdamse startup Connecterra voor. De startup heeft een app ontwikkeld voor melkveehouders, waarmee ze de gezondheid van hun koeien in de gaten kunnen houden. De app, genaamd Ida, maakt gebruik van Google’s TensorFlow, een zelflerend netwerk. Dat staat op het blog van Google.
CEO Yasir Khokhar verhuisde naar een boerderij in de buurt van Amsterdam. Daar ontstond het idee voor een gezondheidsapp voor koeien. “We realiseerden ons [echter] al snel, dat de zuivelindustrie een sector was, waar technologie voor grote impact kon zorgen.” De mannen van Connecterra zagen, dat de gezondheid van de koeien de enige factor van belang was in de melkproductie. Daar willen ze op in spelen: “We vroegen ons af of technologie koeien gezonder kon maken en daarmee boeren aan betere bedrijfsresultaten konden helpen.”
Kunstmatige Intelligentie op de boerderij
Iedere koe draagt een sensor om de nek, die verbonden is met de Ida app. De app kan verschillende bewegingen van de koe herkennen en houdt deze allemaal bij. Ida merkt het, wanneer een koe wat minder actief is. Doordat de app zelflerend is, leert Ida steeds meer over het gezondheidspatroon van koeien en welk gedrag daar bij hoort. Op een gegeven moment kan Ida ook voorspellen welke koeien ziek gaan worden en daar kan de boer weer op inspelen.
Kort gezegd, Kunstmatige Intelligentie heeft zijn intrede gedaan in de agrarische sector. Hopelijk heeft Connecterra niet ongewild een melkoverschot op z’n geweten in 2018.