China start 200-daags experiment in aanloop naar bemande maanmissie

China is druk bezig met voorbereidingen om een man naar de maan te sturen. Het Maan Exploratie Programma van China startte gisteren een 200-daags experiment genaamd de Lunar Palace 200.

Een grote test

Vier vrijwilligers van de Peking Universiteit voor Ruimtevaart zullen 200 dagen lang in een verzegeld lab doorbrengen. Het experiment vindt plaats in een lab van 160 vierkante meter waar de vrijwilligers geen contact kunnen hebben met de buitenwereld. In het lab wordt het leven in een ruimteschip nagebootst, zoals het recyclen van urine, zuurstof generen van planten en het zuinig omgaan met een minimale bevoorrading.

Er staat de studenten een zware psychologische test te wachten, waarbij de groep elke dag taken moet uitvoeren om gemotiveerd te blijven. Dit zal een uitdaging worden in een ruimte waar ze niet uit kunnen, zonder contact met familie en vrienden. Uit de test zal ook blijken hoe de vrijwilligers reageren op een lange periode zonder zonlicht. Dit kan een sterke invloed hebben op de fysieke en mentale gezondheid.

Derde op rij

In december 2013 werd China het derde land, na de Verenigde Staten en Rusland, dat een succesvolle ‘zachte landing’ uitvoerde op de maan. De Chinese overheid werkt inmiddels aan een ruimteschip dat in 2018 een bemande missie naar de maan kan sturen.

Het doel van de missie in 2018 is om een maansonde naar een weinig-bezochte kant van de maan te sturen, de zogenoemde donkere kant van de maan. Het verbeteren van het ruimteprogramma is de afgelopen jaren een topprioriteit geweest van China. Met de bemande missie hoopt de overheid kostbare data te verzamelen over een gedeelte van de maan dat wij nog niet goed kennen.

Om de missie zo goed mogelijk voor te bereiden, wordt een drietal experimenten uitgevoerd. De studenten van de Universiteit van Peking volgen een groep op die zojuist een experiment van 60 dagen heeft afgerond. Na de test van 200 dagen zal een derde ronde vrijwilligers 105 dagen doorbrengen in het lab. Bij elkaar opgeteld bedraagt het experiment een vol jaar van 365 dagen.

0 Reacties
Reageer