China neemt wet aan die techbedrijven dwingt gegevens te ontsleutelen

China heeft zondag een wet aangenomen die ervoor zorgt dat technologiebedrijven sleutels tot versleuteld verkeer moeten afstaan aan de regering als die daarom vraagt. De wet werd zonder tegenstemmen aangenomen en is een maatregel die volgens China nodig is om zich te wapenen tegen terrorisme.

Het protest van diverse grote Amerikaanse technologiebedrijven en diens regering heeft niets uitgehaald. Door deze wet zijn alle bedrijven die actief zijn in China verplicht om mee te werken: zo kunnen ook Apple en Google gedwongen worden om gegevens over te dragen.

Amerikaanse president Obama uitte zijn zorgen over deze nieuwe wet al even geleden toen hij en Chinese president Xi Jinping bij elkaar kwamen. Obama zei toen dat backdoors gevaarlijk zijn en dat hij duidelijk heeft gemaakt “dat deze wet moet veranderen als China zaken wil doen met de Verenigde Staten”. Dat meldt The Verge. In de uiteindelijke versie van de wet is het inbouwen va backdoors weggelaten.

Li Shouwei, één van de congresleden die bij de wet betrokken is, laat weten:

Relevante regulatie in de anti-terreurwet heeft geen invloed op de normale werkzaamheden van technologiebedrijven, en we gebruiken de wet niet om ‘backdoors’ te implementeren om de intellectuele eigendomsrechten van bedrijven te schenden. De wet zal geen invloed hebben op de vrijheid van meningsuiting of religie.

De wet gaat van kracht op 1 januari 2016 en het is onbekend hoe diverse technologiebedrijven om zullen gaan met de wet. Zo kan Apple technisch gezien niet voldoen aan de nieuwe voorwaarden, aangezien zij niet de individuele sleutels hebben van het versleutelingsproces van bijvoorbeeld iPhones. Iets waar inlichtingendiensten in de VS en Europa ook continu over struikelen.

We hebben dit bericht om 11:00 uur aangepast, om duidelijker te maken dat China westerse bedrijven dus niet verplicht om backdoors in te bouwen.

0 Reacties
Reageer