Voor wie CES 2020 dit jaar een beetje aan zich voor bij heeft laten gaan kunnen we de highlights van dit jaar nog even kort resumeren: Sony lanceerde tegen ieders verwachting in een eigen auto, sex-speeltjes waren ineens tóch toegestaan ondanks de grote ophef in 2019 en Samsung lanceerde een robot-balletje waarbij de meeste mensen vooral bang waren er over te zullen struikelen.
Er gebeurde uiteraard meer. Veel meer. Maar de verschillende gadgetlanceringen op CES 2020 las je de afgelopen week al op diverse andere plekken op het internet. In al deze producten vielen mij een aantal trends op. Grote lijnen en ontwikkelingen in consumenten electronica die ik graag nog even voor je op een rijtje zet.
Health monitoring kan eindelijk gaan zorgen voor ‘meer handen aan het bed’
Health en fitness apps zijn na 10 jaar een vaste waarde geworden op CES. Na connected weegschalen, bloeddrukmeters en uiteraard smartwatches kijken we niet meer op van een robot die thuis je medicijnen komt bezorgen. Toch zijn het niet de nieuwe gadgets die bekijks trekken in deze sector. Het is de evolutie van de bestaande producten die hoge ogen gooit.
Zo kwam het Franse bedrijf Withings (inmiddels weer zelfstandig nadat de founders het merk in 2018 terugkochten van overnamepartij Nokia), met een een nieuwe smartwatch uitgerust met ECG voor het maken van electrocardiogrammen.
Er zijn natuurlijk al diverse smartwatches met hartslagmeters, maar wat de Withings Move ECG watch bijzonder maakt is de batterijduur van maar liefst 12 maanden. Dat maakt het apparaat veel toegankelijker voor (oudere) mensen die hun horloge niet elke nacht op de lader willen hoeven leggen.
Ook de instapprijs is alleszins aantrekkelijker dan die van duurdere concurrenten zoals Apple of Samsung: voor €129 heb je een horloge dat niet alleen overal een ECG van je hartslag kan maken, maar deze data ook kan delen in een medisch dossier met je dokter of een familielid. Daarnaast heeft de Move ECG een GPS functie zodat de locatie van een persoon trackable is. Er zit een stappenteller op die je motiveert om meer te bewegen. Lelijk is dit horloge van Withings geenszins.
Of nieuwe technologie een succes wordt staat of valt bij de toegankelijkheid er van. Withings en diverse andere bedrijven zetten daar op dit moment in elk geval zeer belangrijke stappen in. De grote hoeveelheid mensen op leeftijd die de komende jaren extra zorg en monitoring nodig hebben komt dat zeker ten goede. Apple maakte die boodschap al duidelijk met onderstaande video tijdens de Apple Keynote in september:
https://youtu.be/mx1by12-oF4
Ook met het oog op de enorme personeelstekorten in de Nederlandse zorg blijven health gadgets een enorm belangrijke ontwikkeling. Eén van de oplossingen die vaak genoemd wordt is dat verplegend personeel weer méér tijd moeten krijgen voor het verzorgen en minder voor het invullen van formulieren en gegevens.
Als simpele taken als hartslagmonitoring of bloeddrukanalyse straks volledig te automatiseren zijn waarbij het zelfs de patiënt geen tijd of moeite meer kost, betekent dit onder aan de streep dat zorgpersoneel zich weer met het menselijke aspect van zorg kan gaan bezig houden.
Mediakwaliteit wordt nóg beter, zorgt voor level playing field in de Nederlandse media-industrie
Als we over een paar jaar terugkijken op het afgelopen decennium staat één trend als een paal boven water: De beeldkwaliteit van onze content ging met sprongen vooruit. Je denkt dat het allemaal wel meevalt en de verschillen niet eens ziet. Tot je ineens een aflevering Funniest Home Video’s of Friends uit 2003 op TV voorbij ziet komen en jezelf realiseert: mijn hemel, waren videocamera’s toen zo verschrikkelijk crap?
Dat waren ze. Maar het is ook ronduit verbluffend hoe goed de beeldkwaliteit is die we tegenwoordig in huis kunnen halen. Van 8K televisies tot OLED retina displays op smartphones: kwaliteit van beeld is scherper, dieper, helderder, kleurrijker en beweeglijker dan ooit tevoren.
Tegelijk met deze ontwikkeling van displays gaat ook de kwaliteit van opname-apparatuur onverminderd omhoog. Met een gemiddelde smartphone neem je natuurlijk al in 4K op, maar ook de consumenten-opname-apparatuur van de de gerenommeerde foto- en videobedrijven zoals Canon, Nikon, Fuji en Sony wordt elk jaar beter.
Het verschil tussen professionele contentmakers (productiebedrijven die voor TV of film werken) en de amateur (vloggers en hobby-videografen) is nog nooit eerder zó klein geweest.
Wat dit betekent voor ons Nederlandse medialandschap? Dat de professionals hard zullen moeten aanpoten om de amateurs op inhoudelijkheid en creativiteit te verslaan. Als de hardware voor een level playing field zorgt, wordt de oorlog gewonnen in het maken van de best gewaardeerde content.
Voor Nederlandse TV-makers betekent dit nog meer concurrentie van nieuwe makers (via YouTube) enerzijds en nieuwe mediabedrijven met grotere productiebudgetten (Disney+, Netflix) anderzijds. Als traditionele media een weerwoord willen bieden zullen ze flink moeten inzetten op creativiteit en kwaliteit van mensen, nu hardware een commodity is geworden.
IoT heeft creatieve ideeën nodig, de technologie is er al
Al een tijdje niks meer over IoT gehoord zeg je? Zal wel geflopt zijn? Niks is minder waar. Maar IoT heeft tijd, nieuwe technologie en concepten nodig. Die technologie komt in 2020: 5G. 5G connectiviteit maakt het mogelijk om apparaten uit te rusten met een autonome simkaart die amper batterij vreet. Je eerstvolgende wasmachine of boiler wordt er straks standaard mee uitgerust, of je nou wil of niet.
In de eerste plaats zullen al die nieuwe, connected huishoudelijke apparaten, vooral onzichtbaar een nieuwe meerwaarde hebben. De wasmachine kan je bijvoorbeeld een bericht sturen als het onderhoud nodig heeft, dus voor hij kapot gaat, aan de hand van data die via sensoren in het apparaat worden verzameld. Dat bespaart kosten.
Een ander voordeel is dat apparaten ‘slimmer’ kunnen gaan werken. Bijvoorbeeld door alleen energie te verbruiken als het (goedkopere) nachttarief van kracht is. Of op momenten dat er een surplus aan energie is bij de centrale zoals de SlimmeBoiler van Eneco. Dit soort oplossingen zijn goed voor onze portemonnee én voor het klimaat. Een kleine slimmigheid die niemand moeite kost maar wel wat oplevert.
En die slimme BBQ van Weber dan? Ja natuurlijk, ook in IoT zullen we de komende jaren eerst nog heel veel proefballonnetjes gaan zien. Zoals een grill die je via een app vertelt dat de ribjes moeten worden omgedraaid. Handig, maar met een ouderwetse thermometer en kookwekker kom je natuurlijk ook al een heel eind. Het zijn de PR-stunts die nodig zijn om IoT bekend en aantrekkelijk te maken.
De echt grote ontwikkelingen die IoT teweeg gaat brengen zullen we zien als ook onze stoplichten, parkeerplekken, vuilnisbakken, zeecontainers, pakketjes, brievenbussen, lantaarnpalen, auto’s en vele vele andere apparaten connected zijn. Dat wil zeggen: uitgerust met sensoren die iets weten over temperatuur, locatie, snelheid, luchtkwaliteit, of bijvoorbeeld vochtigheid – en een simkaart die deze data op afstand kan versturen zonder dat daar een aparte stroomvoorziening voor nodig is.
Er van uitgaand dat het met al die technologie wel goed komt, wat ontbreekt er dan nog om de doorbraak van IoT realiteit te maken? Knappe koppen die met deze mogelijkheden echt nuttige oplossingen bedenken. En wederom doet technologie daar een beroep op de creativiteit en innovativiteit van de mens. Want zonder een goed idee en daadkracht blijft het voorlopig allemaal science fiction.
Foto’s: Shutterstock / Billie-Jo Krul