Centrale bank van Denemarken vergelijkt Bitcoin met Nederlandse tulpengekte

Danmarks Nationalbank, de centrale bank van Denemarken, waarschuwt voor de gevaren van Bitcoin. “Ik vergelijk Bitcoin met de tulpenmanie, als een bubbel die elk moment kan barsten”, zegt Lars Rohde, de directeur van de Deense centrale bank, tegen de publieke omroep Danish Broadcasting Corporation (DR).

De Nederlandse tulpengekte was een fenomeen uit de 17e eeuw, waarin tulpenbollen enorm in waarde stegen, tot de waarde plots ineenstortte. Critici vergelijken Bitcoin, en andere cryptovaluta, met de Hollandse tulpengekte: de prijs zal stijgen en stijgen en stijgen, tot de bubbel klapt.

De prijs van Bitcoin is dit jaar met ongeveer 1800 procent gestegen, aldus de prijsindex van CoinDesk. Begin dit jaar was een Bitcoin net geen 1.000 dollar waard. Inmiddels staat de prijs op ongeveer 19.000 dollar.

‘Bitcoin is geen geld’

Bitcoin is ontstaan vanuit de romantische gedachte een valuta te creëren, zonder dat een overheid of bank daar een rol bij speelt. Inmiddels lijkt het er echter niet op dat Bitcoin massaal wordt gebruikt als betaalmiddel. De prijs kan binnen enkele minuten met honderden of duizenden dollars stijgen of zakken, wat betalen met de digitale munt erg onzeker maakt.

“In feite kun je de Bitcoin niet als een valuta zien”, zegt directeur Rohde van de Deense centrale bank tegen DR. “Juist omdat er geen nationale bank achter staat die als taak heeft om de munt te stabiliseren en de waarde te sturen.” De waarde van Bitcoin wordt immers alleen bepaald door vraag en aanbod. Is de vraag hoog, dan stijgt de prijs.

Voorstanders van Bitcoin zien dit juist als een goede eigenschap. Het maakt de Bitcoin een pure valuta, die zich niet laat beïnvloeden door overheidsbemoeienis.

0 Reacties
Reageer