Burgerrechtenorganisaties maken zich zorgen om een nieuwe internetwet die vandaag in China is aangenomen. In The Guardian zegt Human Rights Watch dat de wet de internetvrijheid beperkt. De organisatie maakt zich bijvoorbeeld zorgen om het strafbaar stellen van online activiteiten die ‘de eenheid van het land verstoren’.
Ook bedrijven maken zich zorgen. Zij moeten hun data binnen China opslaan om in de markt te kunnen werken. Organisaties zijn verplicht om ’technische ondersteuning’ te verlenen aan Chinese inlichtingendiensten. Ook moeten ze voldoen aan door de overheid opgestelde beveiligingseisen.
The Guardian schrijft dat bedrijven hierdoor vrezen dat ze achterdeurtjes moeten inbouwen of intellectueel eigendom moeten overdragen. Kritiek luidt dat termen binnen de wet bewust vaag zijn gehouden zodat ze door de overheid breed geïnterpreteerd kunnen worden.
Volgens het land helpt de nieuwe wet bij het bestrijden van hacken en terrorisme. Chinese ambtenaren zeggen in The Guardian dat het land zich niet wil bemoeien met zakelijke motieven van buitenlandse bedrijven. De wet treedt in juni 2017 in werking.