Bionische vinger boots gevoel van echte vinger na

Op de Technische Universiteit in Lausanne, Zwitserland hebben onderzoekers een bionische vinger ontwikkeld, die dezelfde gevoelens kan waarnemen als een ‘echte’ menselijke vinger. Hierdoor kan iemand met een geamputeerde vinger het verschil tussen verschillende oppervlakten weer voelen.

De bionische vinger werkt doordat hij is verbonden met zenuwen in de bovenarm van een persoon. Een computer zet vervolgens de signalen die sensoren meten om in elektrische signalen die daarna weer worden verstuurd naar de zenuwen in de bovenarm. Hierdoor wordt er gesimuleerd wat er normaal gesproken in de vingers en arm gebeurd wanneer een echte vinger over een oppervlakte strijkt.

De onderzoekers testen de vinger bij de proefpersoon Dennis Aabo Sørensen, wiens hand is geamputeerd. Sørensen werd geblinddoekt en wist daarna in 96 procent van de gevallen het goede type oppervlakte waar de vinger over heen streek te beschrijven. Volgens Sørensen kwam het gevoel dan ook heel erg dicht bij het gevoel in zijn echte arm.

Ook uit een onderzoek waarbij de hersengebieden van mensen werden vergeleken, bleek dat dezelfde hersengebieden gestimuleerd werden bij mensen met echte vingers en de bionische vinger. Het doel van de techniek is om deze uiteindelijk te kunnen integreren in een volledige armprothese laat New Scientist weten.

0 Reacties
Reageer