BioBots ontwikkelt 3D printer die in staat is om levend weefsel te printen

Het klinkt alsof we in een science-fiction wereld zijn beland, maar niets is minder waar. Startup BioBots heeft een hoge resolutie desktop 3D printer ontworpen die in staat is om levend(!) weefsel te printen dat exact overeenkomt met het weefsel van het menselijk lichaam.

De 3D printer maakt, in tegenstelling tot de ‘normale‘ 3D printers, geen gebruik van kunststof materialen, maar van genetische en levende cellen. Hierdoor is BioBots in staat om levende 3D weefsels te creëren, die exact overeenkomen met weefsels van het menselijk lichaam. Het eindproduct wat uit de printer komt leeft, wat uniek is binnen de wereld van het 3D printen.

De CEO van BioBots, Danny Cabrera, geeft aan dat de startup zich voornamelijk richt op hoogleraren en onderzoekers:

Our 3D bioprinters enable users to easily print high resolution biological structures – whether you’re a researcher on the frontier of regenerative medicine or a high school biology teacher.

Volgens Cabrera worden dergelijke technologieën steeds meer toegankelijk qua functionaliteit, waardoor het niet langer toekomstmuziek is. Hij stelt dat de ontwikkeling in een flinke vaart terecht is gekomen, waardoor onder andere de kosten omlaag zullen gaan. Op dit moment richt BioBots zich voornamelijk op de onderzoekswereld, maar als het aan Cabrera ligt zullen dergelijke weefsels binnen afzienbare tijd in klinieken en medische centra gebruikt worden.

Donororganen

Op dit moment heeft de startup het eerste prototype van de 3D printer af, maar is het bedrijf op zoek naar investeerders die de ontwikkeling van een tweede generatie mogelijk maken. Volgens Cabrera is de technologie al baanbrekend, maar is er nog veel meer mogelijk.

Gezien het feit dat er in de Verenigde Staten meer dan 120.000 personen op de wachtlijst staan voor een donororgaan is het doel van BioBots om op termijn complete organen te 3D printen. Hiermee hoopt het bedrijf de wachtlijsten terug te dringen en een grote hoeveelheid mensenlevens te redden.

0 Reacties
Reageer