Bio.logis: Op weg naar persoonlijke medicatie?

De huidige technologieën zorgen ervoor dat er steeds meer data gegenereerd wordt. Met deze data zijn we bijvoorbeeld in staat om producten beter te personaliseren. In de marketing gebeurt dit al door onder andere het afstemmen van producten op de behoefte van de consument. Dit zie je bijvoorbeeld terug in Google die advertenties toont aan de hand van de door jou ingevoerde zoekopdrachten.

Toch is de marketing niet het enige vakgebied dat de potentie van het verzamelen en verwerken van data inziet. Tijdens Border Sessions 2015 vertelden Mark Bartlett en Daniela Steinberger over Precision Medicine: het personaliseren van medicatie.

In de huidige wereld wordt medicatie voorgeschreven aan de hand van de symptomen die je hebt. Vaak worden deze symptomen samengevat in een naam voor een ziekte en aan de hand daarvan wordt een (vaak) algemene medicatie voorgeschreven.

Slechts 1/3 van de voorgeschreven medicatie heeft echter de voorspelde uitwerking. Van mensen die medicatie nemen voor kanker zegt 75 procent geen positieve resultaten te ondervinden, voor Alzheimer ligt dit percentage op 70 procent en voor Diabetes op 43 procent.

Het menselijk genoom

Volgens Bartlett en Steinberger kan dit verholpen worden door het personaliseren van medicatie. Dit kan gedaan worden door de menselijke genoom te bestuderen.

Steinberger_850x550-bi

Het genoom is de complete genetische samenstelling van een organisme, cel of virus. Ten eerste heel erg interessant omdat bepaalde genen kunnen voorspellen hoe groot de kans is op een (erfelijke) ziekte. Ten tweede omdat met de informatie over genen te bepalen is hoe je op bepaalde medicatie reageert. Met deze techniek is het doel om de precieze medicatie, aan de juiste persoon, op de juiste tijd en in de juiste hoeveelheid voor te schrijven.

Alle informatie over het menselijk genoom resulteert echter in een boekwerk van ongeveer 400 pagina’s per persoon. Voor doctoren is het onmogelijk om al deze persoonlijke informatie per persoon te bestuderen en te vergelijken met de kennis die beschikbaar is over de werking van medicijnen.

Bio.logis

Steinberger heeft daarom het platform en de tool Bio.logis ontwikkeld. Deze tool zet alle genetische data van jou in een databank en kan deze data linken aan alle informatie die er bekend is over de werking van medicatie op bepaalde genen. Eigenlijk doet de tool niks anders dan het afstellen van de juiste (hoeveelheid) medicatie aan de hand van jouw genetische data.

En boven alles is het volgens Steinberger het onderzoeken van het menselijk genoom en het verwerken van de informatie in de tool goedkoper dan het constant verstrekken van niet werkende medicijnen.

Daarnaast zijn er nog wel een paar ethische dilemma’s. Zouden mensen wel willen weten welke ziektes zij krijgen? Als je 100 procent zeker weet dat je kanker krijgt, dan is het maar de vraag of je dat echt wilt weten. En wie mag de data rondom jouw genoom inzien? Alleen jijzelf, de dokter of allerlei wetenschappers?

0 Reacties
Reageer