Australisch bedrijf produceert nieuwe ribbenkast met 3D-printer

De ontwikkelingen rondom 3D-printers volgen elkaar in rap tempo op. Ook in de medische wereld lijken de mogelijkheden eindeloos. Het Australische Lab 22 is er onlangs in geslaagd om een nieuwe ribbenkast te printen voor een 54-jarige kankerpatiënt.

De Spaanse patiënt had een snel groeiende tumor rond zijn ribbenkast, waardoor artsen niet anders konden dan grote delen verwijderen. Heti s behoorlijk lastig om het borstbeen en de ribben vervolgens te herstellen. De traditionele implantaten hebben namelijk een behoorlijk groot nadeel: na verloop van tijd laten ze los. Het team in het universitaire ziekenhuis van Salamanca zette daarom de 3D-printer van Lab 22 aan het werk om een betrouwbare reconstructie te kunnen uitvoeren, zo meldt CSIRO.

Allereerst werden er in hoge resolutie CT-scans gemaakt van het lichaam van de patiënt. Hierbij werd gebruik gemaakt van de apparatuur van Anatomics, waarna Lab 22 werd ingeschakeld om het borstbeen en de ribbenkast te produceren met een 3D-printers. Hierbij werd gebruik gemaakt van metaal, zodat de verschillende delen met schroeven vastgemaakt konden worden aan het nog aanwezige bot. Om het succesverhaal nog wat specialer te maken: twaalf dagen na de operatie kon de man weer naar huis.

0 Reacties
Reageer