Armprothese kan individuele vingers aansturen met gedachten

Wetenschappers van de John Hopkins University in de Amerikaanse staat Maryland hebben een proof-of-concept van een armprothese ontwikkeld waarvan een mens de individuele vingers met zijn hersenen kan besturen.

De wetenschappers publiceerden hun prototype in het Journal of Neural Engineering. Volgens de wetenschappers is het de eerste keer dat individuele vingers los van elkaar kunnen bewegen met een kunstmatige arm die door de hersenen bestuurd kan worden. De technologie kan helpen bij het ontwikkelen van betere protheseledematen. Huidige kunsthanden maken gebruik van een technologie waarbij alle vingers gezamenlijk bewegen, om bijvoorbeeld een voorwerp vast te pakken. Volgens de universiteit zal dat echter nog wel enkele jaren duren voordat de technologie voldoende is ontwikkeld.

De wetenschappers voerden het experiment uit op een man met epilepsie waarvan ze de hersenactiviteit in kaart wilden brengen. Vervolgens zochten ze naar het specifieke deel van het brein dat verantwoordelijk was voor vingerbewegingen en programmeerden de prothese zo dat de kunstmatige vingers elk individueel reageerden op het brein.

De man, die beide armen overigens nog had, werd vervolgens gevraagd om te denken aan het individueel bewegen van de vijf vingers. De hersenactiviteit zorgde ervoor dat de vingers van de kunstmatige arm in driekwart van de gevallen bewogen. Het deel dat de pink en ringvinger aanstuurt overlapt gedeeltelijk in het brein. Door deze vingers te koppelen, steeg de nauwkeurigheid naar 88 procent.

0 Reacties
Reageer