Apple wil Britse overheid geen toegang gaan geven tot hun apparaten

Gisteren sprak privacy-activist Christopher Soghoian nog vol lof over Apple en haar beleid omtrent de versleuteling van apparaten, maar als het aan het Verenigd Koninkrijk ligt komt daar verandering in. In een nieuw concept van een wet over internetveiligheid komt naar voren dat de Britten toegang willen tot elk versleuteld apparaat.

Volgens Apple CEO Tim Cook is dit voor niemand wenselijk: “Als je een backdoor in je software implementeert, dan maak je een backdoor voor iedereen. Er bestaat niet zoiets als een backdoor enkel voor de goede partijen. Als er een backdoor is, dan is die er voor iedereen.” Dat meldt Venturebeat.

Momenteel zijn iPhones, maar ook iMessage-berichten volledig versleuteld. Dit houdt in dat zelfs Apple iMessage-berichten niet kan uitleveren aan inlichtingendiensten. De berichten zijn zodanig versleuteld dat enkel de ontvanger en de zender de berichten kunnen inzien.

Tijdens zijn toespraak aan studenten in Dublin ging Cook verder in op het belang van versleuteling: “Wij geloven dat end-to-end versleuteling de beste manier is om zoveel mogelijk mensen veilig te houden, zonder backdoor.”

Tim Cook is niet de enige die kritisch is op het voorstel van het Verenigd Koninkrijk. Experts zeggen dat deze wet verder gaat dan de bevoegdheden van de NSA, die door klokkenluider Edward Snowden in 2013 openbaar werden gemaakt. Volgens de overheid van het Verenigd Koninkrijk is de wet simpelweg nodig om het land veilig te houden.

Volgens de Apple CEO is het daarnaast ook niet zo moeilijk om alternatieve berichtendiensten te gebruiken die versleuteling wel aanbieden. “Als je grote bedrijven verbiedt om versleuteling te gebruiken dan gaan criminelen niet zomaar openbaar communiceren. Ze kunnen makkelijk gebruik maken van andere versleutelde diensten.” Het is onduidelijk of Apple uiteindelijk wel of niet mee gaat werken met de nieuwe wet.

0 Reacties
Reageer