De versleuteling die Apple gebruikt voor iMessage zorgt ervoor dat het bedrijf opereert in strijd met de Amerikaanse wet. De rechter eiste dat Apple berichten vrij gaf, maar dat is vanwege de encryptietechniek onmogelijk.
De berichten zouden mogelijk bewijs kunnen vormen in een zaak over wapens en drugs, zo schrijft de New York Times. Het is voor het eerst dat Apple en de overheid lijnrecht tegenover elkaar staan, al zat het er al een tijdje aan te komen. De FBI roept al maanden dat techbedrijven moeten stoppen met de sterke versleuteling, omdat het op deze manier moeilijker is om terroristen, pedofielen en andere criminelen op te sporen. Apple koos er vorig jaar voor om betere encryptie in iOS 8 te bouwen, waardoor de overheid zo goed als onmogelijk mee kan lezen met je berichten.
Het lijkt er echter op dat de oproep van de FBI weinig effect heeft, want na iOS 8 kregen ook OS X Yosemite en Android veel betere versleutelingsmogelijkheden. De grote techbedrijven kiezen daarmee duidelijk de kant van hun klanten. Dat is niet zo verwonderlijk, aangezien het vertrouwen in deze bedrijven in de nasleep van het NSA-schandaal een behoorlijke deuk opliep. Aardsrivalen Apple en Google werken hierbij zelfs samen en proberen president Barrack Obama er sinds deze zomer van te overtuigen dat de sterke encryptie daadwerkelijk noodzakelijk is.
Ook in Nederland probeert de overheid meer inzicht te krijgen in het telecomverkeer van smartphone-gebruikers. De zogeheten tapwet kan rekenen op flinke kritiek, maar dat weerhoudt Ronald Plasterk er niet van om de geheime diensten meer vrijheid te geven als het gaat om het aftappen van Nederlanders. Het gaat hierbij vooral om het analyseren van telefoon-, sms- en mail-verkeer, zodat gevolgd kan worden met wie je contact hebt en waar diegene zich bevindt.