Kan een mobiele app de anticonceptiepil vervangen?

Natural Cycles

Een mobiele app heeft medische goedkeuring gekregen voor het gebruik als anticonceptie. Natural Cycles is een tracking-app die gebruikers vertelt wanneer zij wel en niet ovuleren door het monitoren van hun lichaamstemperatuur. Hierdoor weet je dus wanneer je onbeschermde seks kunt hebben, zonder zwanger te worden.

De app is door 150.000 gebruikers over de hele wereld getest en is goedgekeurd door het bedrijf Tüv Süd die certificaten uitreikt. De Natural Cycles-app is door hen gemarkeerd als anticonceptiemiddel.

Het is de eerste keer in de geschiedenis dat dit soort technologie wordt goedgekeurd als effectief middel voor het voorkomen van een zwangerschap. De app toont de natuurlijke cyclus van een vrouw door te zeggen hoe vruchtbaar de gebruikers zijn en dus ook wanneer zij seks kunnen hebben zonder het risico te lopen om zwanger te worden.

Lichaamstemperatuur

De Natural Cycles app werkt op basis van lichaamstemperatuur en een algoritme dat bepaalt wanneer de vrouw vruchtbaar is. De vrouw moet elke ochtend haar temperatuur meten en invoeren in de app. Door de temperatuurverschillen na de ovulatie, wat kan verschillen tot 0,45 graden, vertelt de app welke dagen je wel en geen onveilige seks kunt hebben, door middel van groene en rode dagen.

Natural Cycles

Experts waarschuwen dat de medische goedkeuring niet garandeert dat de app zwangerschap kan voorkomen. Er zijn meer tests nodig om dit met volle zekerheid te kunnen zeggen. Diana Mansour, vice president van universitaire opleiding voor gynaecologie in de VK, zegt tegen The Telegraph dat de app consequent gebruikt moet worden door de vrouw.

“Naast het feit dat je op een heel reguliere basis je temperatuur moet meten, gaat het vooral hoe de vrouw met de informatie omgaat. Wanneer de vrouw niet de instructies opvolgt die de app je geeft, is de kans op zwangerschap nog steeds heel groot.”

‘Kans is altijd aanwezig’

Dokter Adam Balen, het hoofd van British Fertility Society, waarschuwt dat er altijd een kans aanwezig is met anticonceptiemiddelen die voorkomen dat de eitjes in de baarmoeder vrijkomen en zo niet in contact komen met het zaad van de man.

“Elk apparaat dat de menstruatie cyclus van een vrouw bijhoudt, maakt fouten doordat vrouwen niet altijd op het zelfde moment ovuleren”, zegt Balen, “Zelfs de vrouwen die precies elke vier weken ovuleren, kunnen soms maanden er tussen hebben waarvan de menstruatie niet op het verwachte moment komt opzetten.”

0 Reacties
Reageer