Amerikaanse overheid verbiedt gebruik Russische antivirussoftware Kaspersky

Computers van de Amerikaanse overheid mogen niet langer voorzien zijn van software van het Russische bedrijf Kaspersky Lab. Dat heeft het Department of Homeland Security (DHS) gisteren bepaald. Overheidsinstanties van de Verenigde Staten moeten software afkomstig van het bedrijf nog dit jaar van hun computers verwijderen.

Het DHS is bezorgd over mogelijke banden van topmensen van Kaspersky met de Russische inlichtingendiensten en de Russische overheid. De Verenigde Staten vrezen dat de Russische overheid, met of zonder hulp van Kaspersky, de software gebruikt om binnen te dringen in Amerikaanse computers. Daarmee komt de nationale veiligheid in het geding, stelt het DHS.

Eugene Kaspersky, de oprichter van het softwarebedrijf, heeft in het verleden meerdere malen ontkend banden te hebben met de Russische geheime dienst. Hij zegt slachtoffer te zijn van een spionagespel tussen de Verenigde Staten en Rusland.

De Amerikaanse senaat stemt deze week over een voorstel dat het gebruik van software van Kaspersky in overheidsinstanties verbiedt, schrijft The New York Times. Bij een akkoord wordt het verbod wettelijk vastgelegd.

In welke mate de Amerikaanse overheid de software gebruikt, is niet bekend. Overheidsinstanties hebben dertig dagen de tijd om het gebruik van Kaspersky-producten te identificeren. Binnen zestig dagen moeten overheden een plan hebben om de software van hun producten te verwijderen.

De afbeelding bij dit artikel is beschikbaar gesteld door Wikimedia-gebruiker Mmovchin onder Creative Commons BY-SA-3.0

0 Reacties
Reageer