‘Amerikaanse overheid handelde te laat en ongeorganiseerd op Sony hack’

Hoewel de FBI direct werd ingelicht, reageerde de Amerikaanse overheid veel te laat op de grote hack bij Sony, eind vorig jaar. Toen men eindelijk in actie kwam, gebeurde dat ongeorganiseerd en inadequaat, zo blijkt uit een reconstructie van de Wall Street Journal.

De Amerikaanse krant baseert hun reconstructie op (gelekte) documenten en diverse bronnen rond het onderzoek naar de grootschalige hack. Daaruit zou blijken dat de overheidsinstanties die waren betrokken bij het onderzoek de situatie niet op waarde wisten te schatten en vervolgens compleet langs elkaar heen zijn gaan werken.

Hoewel Sony op 24 november, direct nadat het de hack had ontdekt, contact opnam met de FBI, werd er in eerste instantie koeltjes gereageerd door de federale onderzoekers. Zowel bij Sony als bij de FBI was op dat moment nog niet duidelijk hoeveel informatie er door de hackers was buitgemaakt.

Terreurdreiging

De FBI kwam pas echt in actie toen de hackers ook met aanslagen op bioscopen begonnen te dreigen. Doelwit zouden alle theaters zijn waarin ‘The Interview’ werd vertoond, de film waarin de plannen van een aanslag op de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un een belangrijke rol spelen.

Vervolgens begonnen naast de FBI ook Homeland Security en het Witte Huis zich te bemoeien met de situatie, mede aangezwengeld door een serie van vragen vanuit het belangenvereniging voor bioscopen, de National Organization of Theater Owners. De samenwerking tussen al deze partijen ontbrak volledig en informatie raakte verder verloren tussen de linies.

Op dat moment was Sony al het overzicht al kwijt: de FBI deelde niet of nauwelijks nog informatie van Sony en het bedrijf moest grote delen van de voortgang volgen via de media.

Uiteindelijk verklaarde de FBI, tot ieders verrassing, dat Noord-Korea verantwoordelijk zou zijn voor de hack en liet President Obama weten ‘met gepaste maatregelen’ te komen. Eind 2014 ging gedurende bijna 3 dagen het complete internetverkeer in Noord-Korea plat, volgens de Koreanen te danken aan de Amerikanen.

Maatregelen

Het is binnen de overheid intussen duidelijk dat er flinke maatregelen moeten worden getroffen om beter en sneller te kunnen reageren op dit soort situaties. De Amerikaanse president heeft zelfs al zijn voorkeur uitgesproken om een nieuwe, gespecialiseerde overheidsinstantie op te willen richten voor dit soort ‘cybercriminaliteit’.

Je kunt je echter afvragen of nóg een instantie in de mix toevoegen daadwerkelijk zoden aan de dijk gaat zetten.

0 Reacties
Reageer