Aljan de Boer: ‘Millennials zijn verslaafd aan hun smartphone’

Hoe gaat de nieuwe generatie, de millennials, om met merken en media? Daarom sprak Aljan de Boer, merkstrateeg bij TrendsActive, vandaag op het Marketing & Technology-congres in Amsterdam. In zijn presentatie ging hij in op twee ontwikkelingen: de opkomst van de internet of things en contentmarketing. Ondanks dat veel bedrijven doorhebben dat ze iets met één van de twee ontwikkelingen moeten doen, gebeurt dat vaak op een laag niveau. Daarom is het volgens de Boer belangrijk om te begrijpen waar deze trends vandaan komen.

TrendsActive is een adviesbureau uit Utrecht dat op basis van kenmerkende trends bedrijven helpt om sterke merken te bouwen. Aljan de Boer zit als merkstrateeg precies tussen de trendanalisten en de ontwerpers in. Hij houdt zich voornamelijk bezig met het vertalen van trends naar concepten die bedrijven kunnen gebruiken om hun merk te versterken en beter bij hun doelgroep te passen.

Millennials vormen een jonge generatie die al heel snel toegang had tot technologische producten als de smartphone, het internet en 3G/4G. Uit verschillende experimenten en onderzoeken blijken deze jongeren simpelweg verslaafd te zijn aan hun smartphone, of meer specifiek: verslaafd aan connected zijn. Neem een jongere zijn smartphone af, laat hem twee uur in een wachtkamer wachten en als dan naar zijn hersenen kijkt met behulp van een MRI-scanner zie je dat dezelfde gedeeltes van het brein oplichten als bij drugsverslaafde.

TrendsActive

De meeste millennials hebben een smartphone nodig om sociaal te zijn en dat verklaart ook mede de Internet of Things-trend. Het stelt jongeren in staat om op nieuwe manieren verbonden te zijn met anderen, iets wat voor die generatie van onschatbare waarde is. Daarnaast werkt de opkomst van deze verbonden gadgets ook als zelfbevestiging voor deze jongeren: ben je wel op vakantie geweest als er geen foto’s op Facebook te vinden zijn of heb je wel hardgelopen als je vergeten bent om Runkeeper aan te zetten?

Contentmarketing is meer dan whitepapers

Op het gebied van contentmarketing doen bedrijven veel te weinig volgens Aljan de Boer: “Waarom zou je alleen whitepapers publiceren als juist jongeren in een hele visuele wereld leven? Jongeren zoeken niet meer op Google naar informatie, maar typen het simpelweg in op YouTube.”

De Boer ging ook verder in op de samensmelting van nep en echt, hij refereerde naar de Japanse popster Hatsune Miku, een hologram van een jong meisje dat in Japan miljoenen fans heeft en volle zalen trekt. Haar voorkomen is niets meer dan een optische illusie, maar voor haar fans is dat onderscheid er niet.

TrendsActive

Daarom zouden bedrijven ook meer moeten werken met visuele media: uit onderzoekt blijkt dat sociale media die zich richten op foto’s of video (Instagram, Vine, Snapchat en Pinterest) veel harder groeien dan traditionele sociale media-platformen als Twitter en Facebook.

Ook merken kunnen hier op in spelen door meer visueel aantrekkelijke uitingen te creëren. Op Snapchat zie je dit bijvoorbeeld erg sterk terugkomen in de zogenaamde discover-kanalen, daar presenteren uitgevers relevante en diepgaande informatie op een visueel aantrekkelijke manier. Aljan de Boer gaf als voorbeeld de populaire reclames van Volvo Trucks. Hoewel ze oorspronkelijk bedoeld waren om zakelijke klanten aan te spreken waren ze een universeel succes.

0 Reacties
Reageer