Voor gamers, streamers, co-oppers en creators is er nu de Logitech G522 Lightspeed. De headset gemaakt met input van de pro’s, voor gamers van alle niveaus.
De afgelopen jaren mocht ik veel headsets testen. Maar echt. Als je me niet gelooft, zoek dan eens op een rustige zondag terug in de archieven van onze gadget-podcast V2. Je zou mogen aannemen dat de meeste vereisten toch inmiddels wel een keer zijn afgevinkt.
Maar ondanks de brede range en hoge pieken en dalen in kwaliteit die ik heb mogen aanhoren, blijft er één toepassing als een dapper Gallisch dorpje weerstand bieden: gaming. En dan met name: gaming op verschillende devices.
Toegegeven, ik speel intussen te weinig om nog als gamer getypeerd te worden. Aan de andere kant is mijn interval misschien juist wel typerend voor een hele grote groep gamers. Zodra de agenda het toelaat wisselen uren in de Playseat met de nieuwste F1-game op de de PS5 zich af kortere sessies op de Macbook of een nog héél even de afsluiten op de Nintendo Switch.
De premium headsets vaak te zwaar voor langere sessies of niet compatibel met consoles. Net die paar milliseconden lag via een verouderde Bluetooth-standaard. Na een eerste kennismaking bij Logitech (uiteraard op de simulator), mocht ik de afgelopen week de G522 uitgebreid testen. Zou een nieuwe mid-range headset van Logitech dan uitkomst bieden? Gemaakt met de pro’s in het achterhoofd, maar voor ieder niveau toegankelijk.

Pro voor alle niveau’s
Het is misschien een beetje flauw om bij een nieuwe gamingheadset meteen met de woorden licht en comfortabel te openen, maar de Logitech G522 noopt me er wel toe. Zodra je ’m opzet, voelt hij alsof hij er hoort te zitten. Geen knelpunten. Geen warm hoofd. En vooral: Geen rode oren na een avond slijpen aan je rondetijden in F1 25 of Gran Turismo.
De G522 is onderdeel van Logitech’s bredere G5-serie, waarin ook het populaire G915 toetsenbord en G502 X-muis onder vallen. Alles draait om precisie, comfort en dat karakteristieke edge-design. Samen vormen ze een naadloos geheel – qua looks én functionaliteit.
Logitech mikt met deze headset op de nieuwe generatie streamers, creators en casual competitieve gamers. Niet alleen qua looks dankzij de instelbare led-verlichting in de oorschelpen, maar ook qua technologie.
Helder profiel, makkelijk aanpasbaar
De 40 mm-drivers in de G522 zijn een upgrade van eerdere modellen, en dat hoor je. Het geluidsprofiel is helder en gedetailleerd met een focus op stemmen en positioneel geluid. Mocht je niet helemaal happy zijn met de afstelling, kun je met de Logitech G Hub-app op je laptop of smartphone gemakkelijk alles tweaken.
Liever nog makkelijker? Ook dan biedt de G Hub je uitkomst: presets van de meest populaire games en genres maken het makkelijk om te schakelen tussen afstellingen.
Zoek je diepe, trillende bassen voor je favoriete EDM-track of zoek je een headset voor je volgende avondje thuisbios? Dan kun je beter even verder kijken. Voor dagelijkse content en gesprekken, van zelf livestreamen, een Teams-call of een podcastje meepakken, is de G522 een prima alleskunner.
Blue Vo!ce
Speel je vaak in co-op of stream je juist veel van je gamesessies? Dan is een goeie mic natuurlijk onmisbaar. De Blue Vo!ce-technologie in de G522 is in één woord indrukwekkend. Helder, gebalanceerd en zonder de typische blikkerigheid die je van veel andere headsets gewend bent.
Sterker nog, ik denk dat het in de praktijk een van de beste microfoons is die ik in een draadloze headset heb getest. En niet geheel onbelangrijk: praktisch onbreekbaar dankzij een uiterst flexibel ontwerp. Via een fysieke knop is de mic ook te muten en dat is ook direct weer voor jou zelf zichtbaar dankzij een kleine led in het puntje van de mic. Nooit meer “je staat op mute!”.
Écht multiplatform
Ik testte de headset op een MacBook, PS5 én op mijn iPhone via Bluetooth. Wisselen tussen Logitech’s eigen Lightspeed-verbinding en Bluetooth doe je snel en naadloos met een simpele druk op de knop.
Op alle platforms werkte hij feilloos. De draadloze Lightspeed-verbinding is rap en stabiel, met minimale latency en een batterijduur van tot wel 40 uur. Volgens Logitech zou dat zelfs tot 90 uur zijn als je led-verlichting in de oorschelpen uitschakelt.
Opladen doe je met USB-C, waarvan de kabel overigens dubbel dienst doet. Moet je noodgedwongen even bijladen tijdens het spelen, geeft de kabel namelijk ook nog gewoon alle audio-data door. Zo kun je dus gewoon rustig blijven spelen.

Licht en flexibel
Met een gewicht van onder de 300 gram zit de G522 in de categorie “je vergeet dat je ’m draagt”. De bouwkwaliteit voelt stevig maar is flexibel genoeg om de headset zorgeloos in je rugtas te vervoeren. De oorschelpen zijn zacht en (niet geheel onbelangrijk met lange zomerse gamingsessies in aantocht) afwasbaar.
Tenslotte: het design is uitgesproken zonder schreeuwerig te zijn. De rgb-verlichting in de oorschelpen is daarbij voor mij de absolute aandachtstrekker, maar tegelijkertijd hoeft dat niet zo te zijn. De verlichting is instelbaar (of uit te zetten), wat hem ook geschikt maakt voor gebruik tijdens de wat meer zakelijke momenten.
Midrange master?
De Logitech G522 Lightspeed is een verfrissende verschijning in een overvolle markt. Niet door bombastisch geluid, futuristisch ontwerp of duizend kleurtjes, maar door te focussen op wat echt telt: comfort, stemgeluid en levensduur.
De beste headset voor muziek of film? Misschien niet voor iedereen. Maar voor lange(re) gamesessies met goed instelbaar geluid en haarscherpe communicatie? Absoluut.
De Logitech G522 Lightspeed zou zomaar een heuse midrange master kunnen zijn op het gebied van gaming audio. Met zijn veelzijdige inzetbaarheid en vriendelijk prijskaartje is het een slimme keuze voor elke gamer met stijlgevoel.
De Logitech G522 Lightspeed is vanaf nu te koop via onder andere Bol.com en Coolblue. Hij wordt geleverd vanaf 16 juni.
Beeld: Logitech
In dit artikel staan affiliate links. Dat betekent dat als jij via een van deze links een aankoop doet, deze site daar een kleine commissie voor krijg – zonder extra kosten voor jou. Het helpt ons om deze site draaiende te houden en om eerlijke, onafhankelijke reviews en artikelen te blijven maken. We delen op RUSH alleen producten waar we echt achter staan en die we zelf hebben gebruikt. We hebben niet betaald gekregen voor deze review. Wel mochten we het product in deze review gratis uittesten. Dank voor je support!