Als er één technologie momenteel een stormachtige ontwikkeling doormaakt, dan is het wel die van de unmanned aerial vehicles, drones in de volksmond. Dankzij de ontwikkeling van betere batterijen, snellere microcomputers en slimmere sensors kunnen drones steeds kleiner worden en worden ze breder inzetbaar.
Multirotor
De drones waar dit artikel over spreekt zijn allemaal van het type multirotor, die net als een helikopter verticaal kunnen stijgen en landen. Het meest voorkomende type multirotor is de quadcopter, die gebruik maakt van vier propellers voor de aandrijving. Deze zijn tegenwoordig te koop als microformaat drone die in de palm van je hand past, tot grotere units met een spanwijdte van een meter of meer.
Tegenwoordig kan een beetje quadcopter zo’n 20-25 minuten in de lucht blijven op één acculading. Dankzij ingebouwde GPS en hoogtemeter kan een drone zelfstandig op dezelfde locatie blijven hangen, zelfs als het waait. Ook kunnen drones tegenwoordig vooraf ingeprogrammeerde routes afleggen. De nieuwste modellen vliegen automatisch terug naar het punt van opstijgen (return to home) als de accu leegraakt of de verbinding met de operator wegvalt.
Alhoewel het extra gewicht dat drones mee de lucht in kunnen torsen beperkt is, kan er meestal zonder problemen een (infrarood)camera met bijbehorende zender ingebouwd worden. Ook kunnen drones voorzien worden van allerlei andere sensoren voor specifieke toepassingen.
Regelgeving
Helaas is het zo dat de huidige regelgeving het professioneel gebruik van drones flink aan banden legt. Je mag niet zomaar een drone kopen en bedrijfsmatig aan de slag gaan met één van onderstaande toepassingen. Dan moet je eerst een opleiding volgen, en je drone moet voldoen aan bepaalde vereisten.
Voor hobbyvliegers is de situatie heel anders; mits je je aan bepaalde regels houdt (zie vliegjedroneveilig.nl) mag je op veel plekken vliegen, zonder hiervoor een licentie nodig te hebben of vooraf toestemming te vragen.
In dit artikel zet ik 5 toepassingen op een rijtje die je waarschijnlijk nog niet kende.
1. 3D scans maken van gebouwen
Met drones kun je niet alleen fantastische luchtfoto’s en filmpjes maken, met speciale software is het ook mogelijk om 3D modellen te maken van gebouwen of andere objecten. Daartoe vliegt de drone om het gebouw heen, om vanuit verschillende hoeken foto’s te maken. Die beelden worden daarna gecombineerd tot een puntenwolk, die de basis vormt voor een 3D model. Dit model kan vervolgens voorzien worden van een fotorealistische texture. Je kunt het gebouw daarna vanuit alle hoeken bekijken, ook vanuit standpunten waar de drone niet heeft gevlogen.
Deze procedure biedt interessante mogelijkheden: zo kunnen oude gebouwen bijvoorbeeld gedigitaliseerd worden voor het nageslacht, of kunnen voor- en na situatieschetsen gemaakt worden tijdens een herontwikkelingsproject. Ook op het gebied van virtual reality, architectuur, gaming, archeologie, landbouw, journalistiek en makelaardij zijn tal van toepassingen denkbaar. De 3D modellen kunnen uiteraard ook op schaal worden uitgeprint met een 3D printer: maquettes maken van bestaande gebouwen wordt zo wel heel eenvoudig.
Hoe je zelf aan de slag kunt met het maken van 3D modellen van gebouwen heb ik in detail uitgelegd op Dronewatch.
2. Bambi-protector
Jaarlijks komen honderden jonge reeën, hazen, konijnen en ander klein wild om in het maaiseizoen: uit schrik voor de maaimachines blijven de dieren plat in het gras liggen, waar de scherpe messen van de maaimachine ze vervolgens aan stukken malen. Dat is niet alleen sneu voor de dieren, het is ook erg vervelend voor de boeren.
Het Nederlandse bedrijf DRONExpert kwam op het idee om een drone in te zetten om de herten op te merken voordat een veld gemaaid wordt. De drone vliegt daartoe op enkele tientallen meters hoogte boven het veld. Dankzij een speciale warmtebeeldcamera wordt eventueel wild eenvoudig opgespoord zodat de dieren tijdig verjaagd kunnen worden. Dit proces is extra eenvoudig dankzij een speciale app die het bedrijf voor dit doel ontwikkelde.
3. Vliegende bewaker
Wat dacht je van een drone die de wacht houdt over je huis? Dat is het idee achter de Alpha Drone, waarvoor momenteel geld wordt opgehaald via crowfdundplatform Indiegogo. Het idee is dat de drone automatisch opstijgt zodra er beweging wordt gedetecteerd. De quadcopter vliegt naar de indringers toe en maakt vanuit de lucht videobeelden, die live gestreamd kunnen worden naar de smartphone van de huiseigenaar, zoals als die niet thuis is.
Het is zelfs mogelijk om via een ingebouwde luidspreker ‘rot op’ of een andere motiverende wegjaagtekst te zeggen tegen de inbrekers. Zodra het gevaar geweken is (of als er sprake was van loos alarm) dan vliegt de Alpha Drone terug naar z’n base station, om daar weer opgeladen te worden voor een volgende vlucht.
De vliegende bewaker zou begin 2017 op de markt moeten komen, maar zoals altijd doe je er verstandig aan om een slag om de arm te houden; veel drones waarvoor campagne werd gevoerd via Indiegogo en Kickstarter zijn uiteindelijk vertraagd of komen helemaal niet meer op de markt, met de pijnlijke afloop van het Zano Drone-succesverhaal (waarvoor meer dan €3 miljoen werd opgehaald!) als voorbeeld.
https://www.youtube.com/watch?v=_Zx8nhXOuZc
4. Brandbestrijding
Voor hulpdiensten zijn er talloze toepassingen van drones denkbaar. Zeker de brandweer kan de inzet van een drone tijdens een calamiteit goed gebruiken. Denk aan het verkrijgen van overzicht bij een rampsituatie. Ook kan met een infraroodcamera gezien worden wat de brandhaard is in geval van een grote brand, zodat men gericht de bron van het vuur kan bestrijden.
In Nederland was het gebruik van drones door de brandweer lange tijd onmogelijk, door de strenge regelgeving. Daar komt langzaam verandering in; zo gaan de korpsen Twente en Midden- en West Brabant komend jaar ervaring opdoen met Argus, die vanuit de lucht cruciale informatie over een incident verkrijgt. Daardoor kan brandweerpersoneel en -materieel nog effectiever en efficiënter ingezet worden.
Het is niet zo dat de drone altijd ingezet kan worden. Zo moet het onbemande luchtvaartuig aan de grond blijven als er ander luchtverkeer van hulpverleners in de buurt is, zoals traumaheli’s. De drone-operator moet bovendien altijd ondersteund worden door een waarnemer en iemand die de camera bedient.
5. Baywatch
Wie in Australië de oceaan in gaat om te surfen of om verkoeling te zoeken loopt een kleine maar toenemende kans om aangevallen te worden door een haai. Dit jaar zijn er alleen al in de staat New South Wales 13 incidenten gemeld, terwijl het zomerseizoen nog moet beginnen. Om badgasten op tijd te waarschuwen voor haaien gaan de autoriteiten nu drones inzetten, die gevaarlijke haaien moeten spotten voordat ze de kust bereiken.
Tot op heden worden vaak helikopters ingezet om te patrouilleren boven zee. Dergelijke vluchten zijn echter kostbaar, waardoor ook andere manieren om de bewegingen van haaien te detecteren onderzocht worden. Zo zullen haaien voorzien worden van GPS trackers en komt er een geavanceerd sonarsysteem. Daar komt dus toezicht vanuit de lucht door middel van drones bij.
Er is voor het pilotproject 16 miljoen Australische dollar uitgetrokken. De looptijd van het project is vijf jaar. Voor het publiek komt er uiteindelijk een SmartShark-app beschikbaar, die een waarschuwing geeft zodra er haaien gesignaleerd worden. Ook is het de bedoeling dat de app aangeeft welke stranden er mogelijk afgesloten worden in verband met toenemende haai-activiteit.
https://www.youtube.com/watch?v=NX_FfoRR0RI